Több tízezres kiadással járhat sok magyar családnak az új Ügyfélkapu: erre kevesen készültek fel

24.hu2024. október 21. 16:25

Nem mindegyik telefonon működik az Ügyfélkapu utódja - írja a 24.hu.

A Digitális Állampolgárság (DÁP) mobilalkalmazás hamarosan kulcsfontosságúvá válhat az online ügyintézésben, azonban nem minden okostelefon képes futtatni ezt a szoftvert. Érdemes tehát áttekinteni, milyen készülékekre van szükség a használatához, és melyek a legkedvezőbb árú opciók.

A portál korábbi cikke szerint egyre több jel utal arra, hogy az Ügyfélkapu rendszerét felválthatja a DÁP alkalmazás, bár ezt a kormány még nem erősítette meg hivatalosan. A DÁP hivatalos weboldalán közzétett információk alapján az applikáció működéséhez legalább iOS 16-os vagy Android 10-es operációs rendszer szükséges.

Az androidos készülékeken az operációs rendszer verziószáma általában a Beállítások menü "A telefonról", "Telefon névjegye" vagy "Névjegy" almenüjében található meg. Az iPhone-okon az iOS verzió ellenőrzéséhez a Beállítások > Általános > Infó útvonalat kell követni.

Amennyiben valakinek a készüléke nem képes futtatni ezeket a verziókat, új telefon beszerzése válhat szükségessé a DÁP használatához. Ez azonban nem feltétlenül jelent jelentős kiadást, mivel már régebbi modellek is alkalmasak lehetnek erre a célra.

Az iOS 16 például még a hét évvel ezelőtt piacra dobott iPhone 8-on is fut, amely használt vagy felújított állapotban akár 40 ezer forint alatt is beszerezhető. Az androidos készülékek között még kedvezőbb áron találhatunk megfelelő modelleket: a Xiaomi Redmi A1, A2 és 9A telefonjai már 30 ezer forint alatt elérhetők, míg a Samsung Galaxy A04s 40 ezer forint körüli áron kínál megoldást.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Összességében tehát, bár a DÁP alkalmazás használata új kihívások elé állíthatja a felhasználókat, a megfelelő készülék beszerzése nem feltétlenül jelent jelentős anyagi terhet.

 

Címkék:
digitális, online, ügyfélkapu, rendszer, alkalmazás, állampolgárság,