Rengeteg fiatal ezért mond nemet az új iPhone-ra: így játsszák ki a rendszert

Pénzcentrum2024. október 17. 16:44

Az okostelefonok piacán új trend van kibontakozóban: egyre többen választanak felújított készüléket az újak helyett - írta meg a Business Insider. Míg az Apple legújabb modelljei iránti kereslet csökken, a használt telefonok piaca dinamikusan bővül. A jelenség hátterében elsősorban az árérzékenység és a fenntarthatósági szempontok állnak.

Az iPhone 16 bevezetése nem hozta meg a várt sikert az Apple számára. Ming-Chi Kuo elemző becslése szerint az első hétvégi előrendelések 13%-kal maradtak el a tavalyi iPhone 15 indulásához képest. Ez illeszkedik abba a trendbe, hogy az új iPhone-ok iránti érdeklődés évről évre csökken.

Ezzel párhuzamosan viszont egyre népszerűbbek a felújított készülékek. A Counterpoint Research adatai szerint a felújított okostelefonok globális piaca 2021 és 2022 között 5%-kal bővült, és az Apple a piac felét uralta 2022-ben. Európában a felhasználók 43%-a rendelkezett már felújított telefonnal egy 2023-as felmérés szerint.

Glen Cardoza, a Counterpoint vezető elemzője szerint több tényező is hajtja ezt a trendet: "Az új okostelefon-változatok közötti fokozatos javulások miatt a fogyasztók egyre nagyobb hányada érzi úgy, hogy a felújított lehetőségek jobbak. Nem bánják, ha egy olcsóbb felújított modellt használnak, amely a legújabb funkciók többségével rendelkezik."

A felújított készülékek piacán tevékenykedő cégek igyekeznek kihasználni a kedvező széljárást. A Back Market nevű francia cég például már 15 millió ügyfelet szolgált ki és 30 millió terméket adott el. Thibaud Hug de Larauze vezérigazgató szerint 10 éven belül a felnőttek 90%-a vásárolhat felújított termékeket vagy javíttathatja készülékeit ahelyett, hogy újat venne.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fogyasztók részéről is egyre nagyobb az érdeklődés a felújított telefonok iránt. Anmol Aroz, egy 23 éves brit felhasználó például 500 fontot spórolt egy felújított iPhone 13 Pro vásárlásával. "Amint megérinted a csomagolást, máris 200 fontot dobtál ki az ablakon" - mondja az új készülékek gyors értékvesztésére utalva.

Az Apple és más gyártók számára kihívást jelent ez az új trend. Bár az új modellek eladásai még mindig jelentősek, a vállalatoknak újra kell gondolniuk stratégiájukat, ha meg akarják őrizni vezető pozíciójukat a piacon. Az innovációk mellett a javíthatóság és a fenntarthatóság is egyre fontosabb szemponttá válik a fogyasztók számára.

Címkék:
vásárlás, iphone, tech, felújítás, telefon, apple, fiatal, mobil, vezető, vásárlók, fogyasztók, iphone hírek,