Döbbenet! Így csinál pénzt a felhasználók üzeneteiből az ingyenes WhatsApp, Snapchat, Discord

Pénzcentrum2024. október 17. 12:46

A népszerű üzenetküldő alkalmazások különböző módokon próbálnak bevételre szert tenni, miközben ingyenes szolgáltatást nyújtanak felhasználóik milliárdjainak - írta a BBC. A WhatsApp, a Signal, a Discord és mások eltérő stratégiákat alkalmaznak a fenntartható működés érdekében.

A WhatsApp, amely a Meta (korábban Facebook) tulajdonában áll, elsősorban a vállalati ügyfelekre összpontosít. Bár az egyéni felhasználók számára ingyenes a szolgáltatás, a cégek fizetnek azért, hogy interakcióba léphessenek ügyfeleikkel az alkalmazáson keresztül.

"A mi víziónk, ha mindezt jól csináljuk, az, hogy a vállalkozás és az ügyfél képes arra, hogy egyetlen chat threaden keresztül intézze a dolgait" - nyilatkozta Nikila Srinivasan, a Meta üzleti üzenetküldésért felelős alelnöke. A WhatsApp új funkciója lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy fizetett linkeken keresztül indítsanak csevegéseket közvetlenül a Facebook vagy Instagram hirdetésekből. Srinivasan szerint ez a lehetőség önmagában "több milliárd dollárt" ér a techóriásnak.

Ezzel szemben a Signal, amely az üzenetbiztonsági protokolljairól ismert, nonprofit szervezetként működik. Adományokból tartja fenn magát, köztük Brian Acton, a WhatsApp társalapítójának 50 millió dolláros hozzájárulásából.

A Discord más utat választott: freemium modellt alkalmaz. Az alapszolgáltatás ingyenes, de a további funkciókért, például a játékokhoz való hozzáférésért fizetni kell. Emellett havi 9,99 dolláros Nitro előfizetést is kínál extra szolgáltatásokkal.

A Snapchat mögött álló Snap több bevételi forrást is ötvöz. A hirdetések mellett előfizetéses szolgáltatást és kiterjesztett valóság szemüveget is kínál. A cég fő bevételi forrása azonban továbbra is a reklám, amely évente több mint 4 milliárd dollárt hoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Element nevű brit cég kormányoknak és nagy szervezeteknek nyújt biztonságos üzenetküldő rendszert, amelyet az ügyfelek saját szervereiken futtathatnak. Matthew Hodgson, a cég társalapítója szerint az üzenetküldő alkalmazások legnépszerűbb üzleti modellje továbbra is a reklám. "Alapvetően [sok üzenetküldő platform] úgy ad el hirdetéseket, hogy figyeli, mit csinálnak az emberek, kivel beszélgetnek, majd a legjobb hirdetésekkel célozza meg őket" - magyarázta Hodgson. 

Bár a titkosítás és az anonimitás védi a felhasználók üzeneteit, az alkalmazások még mindig gyűjthetnek értékes adatokat a felhasználói szokásokról, amelyeket aztán felhasználhatnak célzott hirdetések értékesítésére.

Címkék:
cég, tech, ingyenes, facebook, bevétel, üzenet, technológia, vállakozás, forrás, üzleti modell, meta, felhasználók,