Vadonatúj módszerekkel támadnak az internetes csalók: nehogy bedőlj az olcsó trükköknek!

Pénzcentrum2024. október 13. 13:31

A kiberbiztonság egyre kritikusabbá válik a digitális térben, ahol a felhasználók és a vállalatok folyamatosan ki vannak téve különféle fenyegetéseknek. Novemberben a kiberbiztonsági tudatosság hónapjának keretében egy kiberbiztonsági vállalat tippeket ad arra, hogyan védhetjük meg személyes adatainkat és pénzügyi információinkat a támadások ellen. Az ajánlások között szerepel a biometrikus azonosítás előnyben részesítése, a többtényezős hitelesítés alkalmazása és a gyanús emailek figyelmen kívül hagyása, hogy hatékonyan megóvhassuk digitális életünket a potenciális kiberbűnözőktől.

A kiberbiztonság napjainkban egyre fontosabbá válik, ahogy a technológiai fejlődés felgyorsítja az online világ bonyolultságát és kockázatait. A digitális térben való navigálás során a személyes adatok, pénzügyi információk és vállalati titkok védelme elengedhetetlen.

A kiberfenyegetések, mint a malware, adathalászat és a ransomware, folyamatosan fejlődnek, így a felhasználóknak és a szervezeteknek egyaránt folyamatosan frissíteniük kell védekezési stratégiáikat. Az Cybersecurity & Infrastructure Security Agency (CISA) és más szakértők hangsúlyozzák a kiberbiztonsági intézkedések és a tudatosság növelésének fontosságát, hogy megvédjük magunkat a potenciális támadásoktól. A jövő kiberbiztonsági kihívásainak kezeléséhez elengedhetetlen a technológiai innováció és a társadalmi együttműködés.

A kiberbiztonsági tudatosság hónap alkalmából íme néhány tipp a Sophos kiberbiztonsági vállalattól az online biztonság megőrzéséhez:

  • Az arcszkennelés és ujjlenyomatok biztonságosabbak, mint a jelszavak: Amennyire csak lehetséges, használj olyan biometrikus funkciókat eszközeidhez, mint a Face ID vagy az ujjlenyomat-leolvasás! Ezek biztonságosabbak, mint a jelszavak, és az eszközök jó beépített védelemmel rendelkeznek ezen érzékeny információk számára.
  • Használj többtényezős hitelesítést: Amikor csak lehetséges, használj többtényezős hitelesítést (MFA)! Ez egy fontos extra biztonsági réteget ad, amely megnehezíti a kiberbűnözők számára a fiókjaidhoz való hozzáférést. Ha nem tudsz biztonságosabb megoldásokat használni, például biztonságos hitelesítő alkalmazásokat vagy fizikai hardveres biztonsági kulcsokat, használd a telefonszámod - jobban véd, mintha semmit sem használnál. Ha csak egy dologra használod az MFA-t, akkor használd az emailekhez: ez az, amire a támadók a legjobban pályáznak.
  • Gondolkozz, mielőtt valamit nyilvánosan megosztasz: Gondold meg kétszer, mielőtt bármilyen személyes információt nyilvánosan megosztanál -  a kiberbűnözők felhasználhatják arra, hogy hozzáférjenek fiókjaidhoz, vagy meggyőzzenek valakit arról, hogy ők te vagy.
  • Gondolj azokra az aranyos Facebook-felmérésekre, amelyek az első autóddal vagy a szülővárosoddal kapcsolatos kérdéseket tartalmaznak: ezek azok az információk, amelyekkel a kiberbűnözők úgy tehetnek, mintha te lennél az és bejelentkezhetnek a fiókjaidba, majd átvehetik az irányítást felettük.
  • Nem mindig van szükséged az appra (vagy a megőrzésére): Ne engedj a nyomásnak, hogy minden alkalommal letölts egy alkalmazást: gyakran használhatod a szolgáltatás weboldalát is. Az appok sokkal több adatot gyűjtenek, mint a weboldalak, beleértve a tartózkodási helyed, a névjegylistád és további olyan információkat, amelyeket esetleg nem szeretnél megosztani. Ha letöltesz egy alkalmazást, fontold meg annak törlését, amikor befejezted a használatát: legközelebb bármikor újratelepítheted, amikor szükséged lesz rá.
  • Óvakodj a nagynevű alkalmazásboltokon kívül beszerezhető appoktól: Az olyan alkalmazásboltokból és webhelyekről származó appok, amelyek nem a hivatalos nagy nevek, például a Google Play, az Apple App Store vagy a Samsung Galaxy Store, nagyon kockázatosak lehetnek. A hivatalos áruházak biztonsági és adatvédelmi szabályokkal rendelkeznek, amelyek képesek azonosítani a káros célú tevékenységeket. Mindig ragaszkodj a hivatalos forrásokhoz az alkalmazások letöltéséhez, vagy ha azok nem találhatók meg a hivatalos appboltokban, a fejlesztő hivatalos webhelyéről töltsd le az alkalmazásokat, vagy használd az app webes verzióját!
  • Légy résen a váratlan emailek és szöveges üzenetek kapcsán: Az adathalászat továbbra is az egyik leghatékonyabb taktika, amelyet a kiberbűnözők alkalmaznak a fogyasztók kompromittálására. Ha váratlan emailt vagy szöveges üzenetet kapsz, hagyd figyelmen kívül, vagy legalább kerüld az interakciót (ne nyisd meg a mellékletet és ne kattints a hivatkozásokra)! Ha úgy gondolod, legitim lehet, fordulj közvetlenül ahhoz, aki szerinted küldte és egyeztess vele!
  • Kérdőjelezd meg a sürgetést az emailekben és hívásokban: A kiberbűnözők a sürgősséggel próbálnak rávenni, hogy engedd le a pajzsodat és rossz döntéseket hozz. Ha valaki kapcsolatba lép veled azzal, hogy egy megbízható szervezettől jött, például az adóhatóságtól, a rendőrségtől vagy a bankodtól és gyorsan intézkedned kell, különben valami rossz történik, akkor állj meg és kérdőjelezd meg azt! Keresd fel a megbízható forrást, például a hitelkártya hátoldalán található számot, hogy függetlenül hitelesítse a megkeresést.
  • Gyakorold a jó jelszavas biztonságot: Minden fióknak saját egyedi összetett jelszóval kell rendelkeznie. Az erős jelszó legalább 12 karakter hosszú, számok, kis- és nagybetűk, valamint írásjelek keverékével bír. A jelszavak nem alapulhatnak semmilyen személyes adaton, és a legjobbak egy kifejezést használnak, nem pedig egyetlen szót. Ha ezeket a jelszavakat túl nehéz kezelni, próbálj ki egy jelszókezelőt a rendszerezés érdekében!
  • Tarts mindent frissítve és futtass biztonsági szoftvereket: Biztosítsd, hogy minden alkalmazásod és eszközöd mindig teljesen frissítve legyen. Ügyelj arra, hogy minden telefonodon és számítógépeden legyen valamilyen biztonsági szoftver (még akkor is, ha Mac számítógéped van).
  • Szabadulj meg a lejárt életciklusú eszközöktől és szoftverektől: Az operációs rendszerektől a szolgáltatásokon át a wifi routerekig minden elavul és végül le kell cserélni. Például meglepő lehet, de az internetes routeredet általában csak a beszerzés utáni néhány évig támogatják javításokkal és frissítésekkel. A támadók szeretik az elavult eszközöket. Ha valaminek “lejárt a támogatása”, az elavult: szabadulj meg tőle és cseréld ki valami frissre.
  • Készíts biztonsági mentéseket az adataidról: Habár a ransomware-csoportok többnyire olyan vállalkozásokat keresnek, amelyek magasabb váltságdíjat tudnak fizetni, azért otthoni felhasználókat is megtámadnak. Továbbra is fontos, hogy legyenek biztonsági mentéseid az adataidról, hogy ne kelljen váltságdíjat fizetned.

Nyugodj meg ezekkel a kiberbiztonsági aggályokkal kapcsolatban

A biztonság megőrzése részben megköveteli, hogy képes légy kiszűrni a zajt és prioritást adni a fontos biztonsági intézkedéseknek. A következő tényezők miatt nem kell aggódnod. Összpontosítsd az energiád valós kockázatokra és ne eltúlzott fenyegetésekre!

  • A nyilvános wifi biztonságosabb, mint gondolnád: Az elavult tanácsokkal ellentétben a nyilvános wifi általában biztonságos a legtöbb webhely és alkalmazás által használt titkosítás miatt. Használd szabadon repülőtereken vagy kávézókban, de kerüld az érzékeny tevékenységeket!
  • Óvakodj a technikai újítások körül keltett félelemkeltéstől: Nem minden új technológia olyan kockázatos, mint amilyennek beállítják. Például az Apple NameDrop funkciója általában biztonságos és megadott feltételeket igényel, hogy működjön. Ha azonban aggódsz, egyszerűen kikapcsolhatod a beállításokban.
  • Ne stresszeld magad a nyilvános töltők miatt: a “juice jacking” kockázata (adatlopás nyilvános töltőkön keresztül) rendkívül kicsi. Ne aggódj a nyilvános telefontöltők használata miatt – csak koncentrálj a valós, gyakoribb fenyegetésekre!
Címkék:
biztonság, wifi, kibertámadás, személyes, kiberbiztonság,