Tömegek adatait lopták el erről az appról: ha így utaltál pénzt, még a TB-számod is veszélyben lehet

Pénzcentrum2024. október 11. 12:45

A MoneyGram pénzátutalási szolgáltatás jelentős kibertámadás áldozata lett, amelynek során ügyfelek személyes és pénzügyi adatai kerültek illetéktelen kezekbe. Bár a támadás szeptember 20-án kezdődött és három napig tartott, a vállalat közel három héttel később sem tudott pontos becslést adni az érintettek számáról - számolt be róla a Daily Mail.

A MoneyGram több mint 150 millió ügyfelet szolgál ki világszerte, 200 országban és területen, 430 000 telephelyen keresztül. A hackertámadás során olyan alapvető információk kerültek nyilvánosságra, mint az ügyfelek neve, születési dátuma és elérhetőségei, beleértve a telefonszámokat, e-mail címeket és postai címeket.

Az ismeretlen elkövetők ennél érzékenyebb adatokhoz is hozzáfértek, köztük beszkennelt jogosítványokhoz, nemzeti azonosítószámokhoz társadalombiztosítási számokhoz. A vállalat közleménye szerint vezető külső kiberbiztonsági szakértőkkel dolgoznak együtt, és egyeztetnek a bűnüldöző szervekkel.

A MoneyGram igyekezett megnyugtatni ügyfeleit, hangsúlyozva, hogy csak korlátozott számú társadalombiztosítási számot szereztek meg a hackerek. Ugyanakkor a cég elismerte, hogy az érintett információk típusa és mértéke ügyfélcsoportonként változó lehet.

A támadás során napvilágra kerülhettek olyan érzékeny adatok is, mint a közüzemi számlák másolatai, bankszámlaszámok, MoneyGram Plus Rewards számok, sőt egyes tranzakciók részletei is. A cég közölte, hogy vizsgálata még kezdeti szakaszban van, és továbbra is dolgoznak az érintett ügyfelek körének pontos meghatározásán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Szakértők szerint a támadás a "social engineering" egy példája lehetett, ahol az elkövető a MoneyGram informatikai ügyfélszolgálatának alkalmazottjaként kért technikai támogatást. A vállalat hangsúlyozta, hogy nem zsarolóvírus-támadásról van szó.

A MoneyGram külön hívóközpontot hozott létre az érintett ügyfelek tájékoztatására, és két évig ingyenes hitelfelügyeleti és személyazonosság-védelmi szolgáltatásokat kínál számukra. A vizsgálatban állítólag a CrowdStrike kiberbiztonsági cég is közreműködik.

Címkék:
cég, csalás, átverés, hacker, vállalat, támadás, ügyfelek,