Ha holnap felnézünk az égre, olyat láthatunk, ami 80 000 évente csak egyszer látható

Pénzcentrum2024. október 11. 17:45

Az évszázad üstököseként emlegetett C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös október 12-én halad el legközelebb a Földhöz. A ritka égi jelenség várhatóan szabad szemmel is látható lesz, és a következő hetekben az északi félteke délnyugati égboltját fogja díszíteni napnyugta után. A csillagászok szerint az üstökös különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül feltűnő lesz az égbolton - közölte a National Geographic.

Az üstökös megjelenése ritka eseménynek számít, hiszen körülbelül 80 000 évente egyszer kerüli meg a Napot. Utoljára akkor tűnt fel, amikor az emberiség Észak-Afrikában és Ázsiában terjeszkedett, jóval a neandervölgyiek kihalása előtt.

Erika Gibb, a Missouri - St. Louis-i Egyetem fizika- és csillagászprofesszora elmondta: "A legtöbb üstökös általában nem válik elég fényessé ahhoz, hogy valaki szabad szemmel is láthassa." Ez teszi olyan különlegessé a C/2023 A3 üstököst, amely várhatóan a NEOWISE és a Hale-Bopp üstökösökhöz hasonlóan intenzív fényességgel fog ragyogni.

Az üstökös fényessége azonban számos tényezőtől függ, beleértve a Naphoz és a Földhöz viszonyított távolságot, méretét, valamint a kibocsátott gáz és mennyiségét. Gibb professzor hangsúlyozta, hogy ezek a feltételek nem mindig kiszámíthatóak, így még nem lehet biztosan tudni, hogy az A3 üstökös felülmúlja-e a korábbi, szabad szemmel megfigyelhető üstökösök fényességét.

A megfigyeléshez érdemes olyan helyet választani, ahol minimális a fényszennyezés. Az online fényszennyezési térképek segíthetnek a megfelelő helyszín kiválasztásában. Bár nem feltétlenül szükséges, egy távcső vagy kisebb teleszkóp használata fokozhatja az élményt, különösen az üstökös 15 fokos csóvájának megfigyeléséhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az A3 üstökös érkezése nemcsak a nagyközönség számára jelent izgalmas eseményt, hanem a tudományos közösség számára is. A kutatók már most új megfigyelésekre használják fel az üstökös elhaladását, bár gyakran kihívást jelent, hogy a megfelelő obszervatóriumok és műszerek nem mindig állnak rendelkezésre az üstökös pályájának megfelelő helyen.

Az üstökös áthaladása után várhatóan visszatér a Naprendszer külső részébe, és csak 80 000 év múlva látogatja meg újra bolygónkat. Ez a ritka égi jelenség egyedülálló lehetőséget kínál mind az amatőr csillagászok számára, mind a tudósok számára, hogy tanulmányozzák és megcsodálják az univerzum e különleges vándorát.

Címkék:
technológia, tudomány, természet, égi jelenségek, csillag, ég,