Évtizedes mítosz dőlt meg most a fogmosásról: sok magyar mindvégig rossz dologra figyelt oda?

Pénzcentrum2024. október 4. 16:45

A fluorid ivóvízhez adásának fogászati előnyei csökkentek az elmúlt évtizedekben, derül ki egy új áttekintésből. A manchesteri, dundee-i és aberdeeni egyetemek kutatói 157 tanulmány eredményeit elemezték, összehasonlítva a fluoridált és nem fluoridált vízellátású közösségeket - jelentette a The Guardian.

A vizsgálat megállapította, hogy a fluorozás előnyei mérséklődtek az 1970-es évek óta, amikor a fluoridos fogkrémek szélesebb körben elterjedtek. Anne-Marie Glenny, a Manchesteri Egyetem professzora hangsúlyozta: "A bizonyítékok értelmezésekor fontos, hogy a tágabb kontextusra gondoljunk, és arra, hogy a társadalom és az egészségügy hogyan változott az idők során."

Az 1975 után végzett kutatások szerint a vízfluoridálás valamivel kevesebb fogszuvasodást eredményezhet a gyermekek tejfogaiban. Az Egyesült Királyságban és Ausztráliában végzett tanulmányok alapján a fluoridálás átlagosan 0,24-gyel kevesebb szuvas tejfogat eredményezhet gyermekenként. Összehasonlításképpen, az 1975 előtti vizsgálatok szerint ez a szám 2,1 volt.

Dr. Lucy O'Malley, a Manchesteri Egyetem előadója megjegyezte: "A bizonyítékok arra utalnak, hogy a vízfluoridálás némileg csökkentheti a gyermekek fogszuvasodását. Mivel az előny idővel csökkent, egy új fluoridálási rendszer bevezetése előtt alaposan át kell gondolni a költségeket, az elfogadhatóságot, a megvalósíthatóságot és a folyamatos ellenőrzést."

A kutatók ezúttal arra jutottak, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a víz fluorozása csökkentené a szájüregi egészség terén mutatkozó egyenlőtlenségeket. Janet Clarkson, a Dundee-i Egyetem professzora hozzátette: míg a víz fluorozása kis mértékben javíthatja a szájhigiéniát, nem kezeli az olyan alapvető problémákat, mint a magas cukorfogyasztás és a nem megfelelő szájhigiénés magatartás.

Címkék:
egészség, tech, fogorvos, kutatás, betegség, tudomány, fogmosás,