Sokkoló lehet a terror új színtere: bárki mobilját felrobbanthatják mostantól?

Pénzcentrum2024. szeptember 20. 14:15

A hét elején egy rendkívül összehangolt és pusztító erejű támadás rázta meg a Hezbollah szervezetét Libanonban és Szíriában. Az akció során több ezer csipogó és rádió robbant fel egyszerre, ami súlyos sérüléseket okozott a harcosok és civilek körében egyaránt. Félelmetes, de felmerül a kérdés, ilyen módon szinte bárki telefonja felrobbantható lenne - teszi fel a kérdést a Daily Mail.

A hét elején egy rendkívül összehangolt és pusztító erejű támadás rázta meg a Hezbollah szervezetét Libanonban és Szíriában. A támadást széles körben az izraeli Moszad titkosszolgálat műveletének tulajdonítják. A libanoni hatóságok gyorsan reagáltak: csütörtökön megtiltották, hogy a bejrúti repülőtérről induló járatokon rádiókat és csipogókat vigyenek magukkal az utasok.

Az incidens aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy hasonló taktikák alkalmazhatók-e a mindennapi életben használt technológiai eszközökre is, mint például az okostelefonokra vagy táblagépekre. Szakértők szerint azonban a modern készülékek sokkal nehezebben sebezhetők ilyen módon. Alan Woodward, a Surrey Egyetem kiberbiztonsági professzora a WIRED-nek elmondta:

Amikor kinyitunk egy okostelefont, szerintem az egyetlen módja annak, hogy bármilyen jelentős mennyiségű robbanóanyagot juttassunk bele, az lenne, ha kicserélnénk az egyik alkatrészét... de ez veszélyeztetné a funkcionalitását, így nem tűnik kifejezetten járható útnak.

A Hezbollah elleni támadás részletei egyébként továbbra is homályosak. Libanoni biztonsági források szerint izraeli kémeknek sikerült "gyártási szinten" módosítaniuk az eszközöket. Egy libanoni biztonsági forrás a Reutersnek nyilatkozva kifejtette: "A Moszad vélhetően egy olyan lapocskát juttatott a robbanóanyagot is tartalmazó eszköz belsejébe, amelyre kódot tudtak küldeni. Ennek a kis lapocskának a jelenlétét azonban nehéz bármilyen eszközzel kimutatni."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az eddigi teóriák szerint a felrobbantott eszközökre egy hibaüzentet küldtek, amik megcsippantották, megrezgették az eszközt. Ezután, amikor a felhasználó rányomott egy, a jelzést tudomásul vevő üzenetre, aktiválódott a detonátor, és robbant az eszköz. Szakértők szerint azonban a modern okostelefonok, tabletek gyártási szintű beavatkozása sokkalta nehezebb lenne.

Ráadásul a hozzáértők azt is mondják, hogy a modern okostelefonokban, tabletekben, okosórákban egyszerűen hely sem lenne semmit elhelyezni, annyira optimalizálják a készülékek méretét. Az ilyen új készülékek a lehető legpontosabban vannak tervezve, és összerakva, gyakorlatilag egy porszemnyi kihasználatlan terület sincs bennük - mondják a hozzáértők. Ezek alapján tehát egyelőre nem kell tartani attól, hogy valaki csak úgy távolról elkezdi felrobbantgatni a világ telefonkészülékeit.

Címkék:
tech, mobiltelefon, terror, robbantás, terrortámadás, terrorcselekmény,