Rengeteg magyart bankszámlája lehet veszélyben: ha ilyen program van a gépükön, könnyen feltörhetik azt

Portfolio2024. szeptember 20. 20:28

Az online csalások terén ugyan már túl vagyunk a felfutási szakaszon, azonban a magyarok számláiról negyedévente még mindig több milliárd forintot tulajdonítanak el a bűnözők - számolt be a Portfolio. Bár az elkövetési módszerekben nem tapasztalható jelentős újdonság, szembetűnő, hogy jól szervezett, cégszerűen működő csoportok automatizált üzenetekkel bombázzák a lakosságot. Ebben nagy segítségükre vannak az AI-eszközök, amelyek megkönnyítették a belépést a csalások világába.

A kiberbűnözési trendekről és az elkövetők módszereiről Halász Viktorral, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztályának vezetőjével, valamint Timoska Kingával, az ORFK Kiberstratégiai Osztályának nyomozótisztjével beszélgettünk. A szakértők az ITBN rendezvényen is előadóként vesznek részt, ahol részletesebben is kifejtik a témát.

Timoska Kinga elmondta, hogy Magyarországon az online csalások a legjellemzőbbek. Az elkövetők általában adathalász módszerekkel szerzik meg a banki belépési adatokat vagy bankkártya információkat, és ezekkel visszaélve követik el a bűncselekményeket. Ez a fajta csalás főként a háztartásokat és a lakosságot érinti, kisebb mértékben a cégeket.

Halász Viktor kiemelte, hogy bár új elkövetési módszerek nem igazán jelentek meg, az eszközök változtak, amelyek megkönnyítik a csalások végrehajtását. Gyakran találkoznak olyan külföldi call centerekkel, amelyek különböző legendákkal próbálják megtéveszteni a magyar állampolgárokat. Az elkövetők banki ügyintézőként vagy más szolgáltatók ügyfélszolgálatosaként hívják fel az embereket, és megpróbálják rávenni őket adataik megosztására vagy pénzátutalásra.

A szakértők szerint a lakosság tudatosabbá vált, és a bankok is tettek intézkedéseket a csalások megelőzésére. Halász Viktor úgy véli, hogy a felfutási szakaszon már túl vagyunk, de még mindig előfordulnak nagy kárt okozó esetek.

Az elkövetésben újdonságnak számít a szervezettség magas szintje. Halász Viktor elmondta: "Ezekben mindenkinek megvan a feladata - van aki telefonál, van aki kitalálja a legendákat, van aki strómanokat szervez be, van aki a pénzügyeket intézi." Ez a fajta szervezettség korábban nem volt jellemző.

Az AI-eszközök jelentősen megkönnyítik a bűnözők munkáját. Timoska Kinga szerint ezekkel álhírterjesztő hálózatokat hoznak létre, automatizálják a hamis profilok regisztrációját, és chatbotokkal kommunikálnak. Halász Viktor hozzátette: "Ezt egyetlen parancsszóra nem teszi meg a ChatGPT, de ha a megfelelő kérdéseket, promptokat fogalmazzák meg, akkor megírja a szoftvert."

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakértők hangsúlyozták a nemzetközi együttműködés fontosságát a megelőzésben és a felelősségre vonásban. Az Europol keretében együttműködnek más hatóságokkal, tapasztalatokat és adatokat cserélnek, és igyekeznek kapcsolatba lépni azokkal a cégekkel is, amelyek segíthetnek a bűncselekmények visszaszorításában.

A megelőzés és a tudatosítás kulcsfontosságú a védekezésben. Timoska Kinga kiemelte: "Ha már megtörtént a baj, két fő feladatunk van: elkapni a bűnözőt és visszaszerezni a pénzt. Egyik sem egyszerű, sokkal könnyebb megelőzni ezeket a bűncselekményeket."

A szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy a cégek esetében gyakran az alkalmazottak hibája vezet a legnagyobb károkhoz. Halász Viktor megjegyezte: "Volt olyan eset is, ahol zsarolóvírusos támadás ért egy céget. Itt egyszerűen nem használták a vírusirtót, mert az lelassította a gépeket."

Végezetül a szakértők óvatosságra intettek a kalózprogramok használatával kapcsolatban. Halász Viktor figyelmeztetett: "Minden kalózprogramban van hátsó ajtó. Ezeket nem jófejségből törik fel és teszik fel az internetre, hanem hasznot remélnek tőle." Az ilyen programok használata jelentős kockázatot jelent a felhasználók számára.

Címkék:
tech, csalás, online, bűncselekmény, adathalász, adatok, adathalászat, kalóz, szakértő, szakértők, csalások, internetes csalások,