Tömegek kaptak SMS-t erről a számról: kezdj gyanakodni, csalók élnek vissza a Magyar Posta nevével

Pénzcentrum2024. szeptember 1. 10:01

Németországi hivószámmal küldözgetnek csaló SMS-eseket gyanútlan magyaroknak a Magyar Posta nevében. Nézd meg jól a számot, és egyből töröld is az üzenetet, majd tiltsd le teljesen.

A csalók csak akkor jók, ha lebuknak azelőtt, hogy megvágnák az embert. Nekünk pedig most sikerült is lebuktatni legalább egy, a Magyar Posta nevével visszaélő mobilszámot, és egy hozzátartozó teljesen kamu, lenyúlós weboldalt is. Az egyik olvasónk által küldött képernyőfotó alapján viszonylag könnyű volt eldönteni valós-e vagy kamu az adott üzenet.

Az első intő jel, hogy az üzenetet egy +49-es számról, azaz egy németországi nemzetközi hívószámról küldték. Miért küldene a Magyar Posta német számról bárkinek üzentet? A másik egyértelműen gyanús jel, hogy az üzenetben szereplő szavak egyetlen ékezetet sem tartalmaznak, a weboldalt pedig amit linkelnek: posta-segotseg.com címre hallgat. A cím hibás, segotseg segitség helyett, illetve .com-ra végződik, miközben a Magyar Posta kizárólag .hu domaineket használ.

Egyértelmű tehát, hogy ezúttal egy adathalász üzenettel van dolgunk. Ilyen esetbe a legjobb, amit tehetünk, hogy meg sem nyitjuk az üzenetet egyből törüljük, de ha már megnyitottuk se baj, akkor is egyből lehet törölni, tiltani a számát, adott esetben akár még jelenteni is a visszaélést a szolgáltatónál. Egyetlen dolgot NE tegyünk semmiképpen sem:

Ha ezeket mind betartjuk, akkor garantáltan nem lehet semmi probléma. Mutatjuk azt is, mit mond minderre a posta.

Figyelem! Hamis üzenetek a posta nevében

A Magyar Posta folyamatosan kommunikál a lakosság, hogy mit kell tenniük, hogy ne legyenek csalás áldozatai, mint írják: hamis e-mailben vagy sms-ben, illetve telefonhívásban általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a szállítási cím egyeztetését és/vagy a díj, esetleg adomány kifizetését, vagy fizetési késedelemmel kapcsolatos felszólítással fenyegetnek. Az is előfordul, hogy a lakosság által apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek a csalók magukat komoly vevőként beállítva és az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis e-mailben vagy sms-ben próbálnak biztosítási/feladási/megbízási díjra hivatkozva adatokat és pénzt kicsalni.

A posta éppen ezért nyomatékosan kéri az ügyfeleket, ha gyanús e-mailt vagy sms-t kapnak, semmiképp ne kattintsanak a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjanak meg adatokat!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail címét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

Legyünk éberek, mert Társaságunk soha nem küld külföldi telefonszámról vagy „.com” végződésű e-mailcímről ügyfélértesítéseket

- nyomatékosítják, ahogy azt is, a Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.

Gyanúra, fokozott elővigyázatosságra adhat okot:

  • az ismeretlen feladó,
  • kéretlen e-mail, sms vagy telefonhívás,
  • ha a Levélszemét vagy Spam mappában található az e-mail,
  • a magyartalan megfogalmazás és/vagy a túlzottan sürgető hangvétel,
  • a helyesírási hibák, az ékezetek használatának mellőzése, cirill vagy kínai karakterek használata,
  • vagy ha nem is rendeltünk csomagot, mégis arról értesítenek, hogy fizessünk a megrendelt csomagért,
  • illetve a túl kecsegtető, drága telefon- vagy egyéb nyeremény, ajánlat vagy kedvezmény ígérete,
  • valamint ha külföldi telefonszámról vagy nem „posta.hu” végződésű e-mail címről érkezik a Társaságunk nevében küldött üzenet.

Eszméletlen sok a csalás

Az elmúlt napokban több csalásról is beszámoltunk a Pénzcentrumon. Az ügyek különbözők, mégis hasonlók. Például rengetegen kaptak a napokban adathalász SMS-t a "Magyar DPD" nevében. Ebben ékezetek nélkül írva figyelmeztetik a címzettet hogy kétszer is meghiusult a csomagkiszállítás, és arra kérik, frissítse az adatait, és egy rövidített linket mellékeltek. De ugyanígy a Yettel nevében is sok emberre rászálltak, miközben az Erste arról tájékoztatott a minap, hogy a tavalyihoz képest is 20 százalékkal, a két évvel ezelőttinél pedig 170 százalékkal nagyobb az adathalász támadások száma az idén.

Címkék:
tech, csalás, átverés, magyar posta, csalások,