Robotmelósok hadát állítaná munkába Kínában Hszi Csin-ping: ennek még rossz vége is lehet?

Pénzcentrum2024. augusztus 23. 13:44

A kínai vállalatok jelentős előrelépést tettek a humanoid robotok fejlesztésében, ami új fejezetet nyithat az elektromos járművek gyártásában. A Pekingben megrendezett World Robot Conference-en több mint két tucat kínai cég mutatta be gyárakban és raktárakban alkalmazható humanoid robotjait, valamint a gyártásukhoz szükséges precíziós alkatrészeket.

Kína stratégiája a humanoid robotok terén hasonlít az elektromos járművek piacán alkalmazott módszerekhez: kormányzati támogatás, intenzív árverseny és kiterjedt beszállítói hálózat jellemzi. Arjen Rao, a LeadLeo Research Institute elemzője szerint "a kínai humanoid robotipar egyértelmű előnyöket mutat az ellátási lánc integrációja és a tömeggyártási képességek terén".

A fejlesztések mögött Xi Jinping elnök "új termelőerők" technológiai fejlesztésére irányuló politikája áll. Ennek jegyében Peking januárban 1,4 milliárd dolláros állami alapot hozott létre a robotika támogatására, míg Sanghaj hasonló összegű humanoid ipari alap létrehozását tervezi - számolt be a Reuters.

A Goldman Sachs előrejelzése szerint a humanoid robotok globális piaca 2035-re elérheti a 38 milliárd dollárt. A gyártási költségek csökkenésével kapcsolatban Hu Debo, a Shanghai Kepler Exploration Robotics vezérigazgatója úgy véli: "Nagy lehetőség van a költségek leszorítására."

Címkék:
tech, kínai, vállalat, milliárd, költségek, kína, elektromos, vállalatok, robotok, kínai autók, kínai gazdaság,