Elképesztő találmány: rengeteg bénult ember életét változtathatja meg ez az új eszköz

Pénzcentrum2024. augusztus 15. 17:17

Az agyi implantátumok új reményt adhatnak a beszédképességüket elvesztett betegeknek. A New England Journal of Medicine-ben megjelent két új tanulmány szerint az agy-számítógép interfészek ígéretes lehetőséget jelentenek a bénult páciensek kommunikációjának helyreállítására.

Az egyik kutatásban egy 45 éves, amyotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő férfi vett részt, aki súlyos beszédnehézségekkel küzdött. A Blackrock Neurotech által gyártott implantátum segítségével azonban képessé vált a kommunikációra. A beültetett eszköz 256 intrakortikális elektródával rögzítette az agy nyelvi és beszédközpontjainak aktivitását.

A dekódoló szoftver gyorsan tanult és online újrakalibrálható. A páciensek már a második napon 125 000 szavas szókinccsel kommunikáltak. A dekódolt szavakat képernyőn jelenítették meg, majd szöveget beszéddé alakító szoftverrel hangosították fel, amely még a beteg korábbi hangjához is hasonlított- írta a Reuters.

Dr. Edward Chang, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem idegsebésze szerint a tanulmányok "meggyőző új bizonyítékot szolgáltatnak a bénulást követő kommunikáció helyreállítására szolgáló ilyen eszközök klinikailag életképes, gyakorlati alkalmazásainak gyors fejlődéséről".

Több vállalat, köztük a Blackrock Neurotech, a Medtronic, a Synchron és Elon Musk Neuralink nevű cége is dolgozik az agy-számítógép interfészek kereskedelmi forgalomba hozatalán.

Címkék:
egészség, számítógép, páciens, agyműködés, agykutatás,