Így használják ki a kiberbűnözők a nagy IT-leállást: ha ilyen e-mailt kapsz, azonnal töröld!

Pénzcentrum2024. július 20. 16:29

Az utóbbi napokban világszerte egyre több kiberbiztonsági szakértő és ügynökség figyelmezteti az embereket egy újabb hackerkísérlet-hullámra, amely az informatikai rendszerek kiesését próbálja kihasználni - írta a BBC. Bár nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cég legutóbbi kiesését rosszindulatú tevékenység okozta volna, a helyzetet máris megpróbálják kihasználni a csalók.

Az Egyesült Királyság és Ausztrália kiberügynökségei arra hívják fel a figyelmet, hogy legyünk éberek a hamis e-mailekkel, telefonhívásokkal és hivatalosnak tűnő weboldalakkal szemben. "Győződjenek meg arról, hogy valóban a vállalat hivatalos képviselőivel állnak kapcsolatban" - tette hozzá George Kurtz, a CrowdStrike vezetője.

"Egy ilyen esemény ajándék a csalóknak, mivel rengeteg embert aggaszt és sok címlapot ural" - mondta Troy Hunt kiberbiztonsági szakértő. Az Ausztrál Hírközlési Igazgatóság (ASD) figyelmeztetett arra, hogy a hackerek hamis szoftverjavításokat küldhetnek ki. Az ASD közleménye szerint számos rosszindulatú weboldal és nem hivatalos kód kerül forgalomba, amelyek azt állítják, hogy segítenek a helyreállításban. Az ügynökség sürgeti az informatikai válaszadókat, hogy csak a CrowdStrike hivatalos weboldalát használják információ- és segítségforrásként.

Már megfigyelhető az adathalász támadások számának növekedése.

A Secureworks kutatói szerint már most ugrásszerűen megnőtt azoknak az új domain-regisztrációknak a száma, amelyek hivatalosnak tűnnek és rosszindulatú szoftverek letöltésére vagy személyes adatok átadására próbálják rávenni az embereket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tanács elsősorban az IT-menedzsereknek szól: legyenek óvatosak és csak megbízható forrásból származó információkra támaszkodjanak. De magánszemélyek is célpontokká válhatnak. Ezért fontos mindenki számára az óvatosság: csak hivatalos csatornákon keresztül érkező információkra hagyatkozzunk.

Címkék:
tech, csalás, kiberbűnözés, it, leállás, csalók, informatika, kibertámadás, informatikus, szakértő, összeomlás, szakértők, kiberbiztonság, kiberbűnöző, kibervédelem,