Már biztosan tudjuk: ez a szoftver okozta a pénteki globális leállást

Pénzcentrum2024. július 19. 13:45

Jelentős problémát okozott egy kiberbiztonsági vállalat hibás frissítése, amelynek hatása számos szektorra kiterjed, beleértve a repülést is. A hiba orvoslása sem lesz egyszerű feladat

Péntek reggel világszerte kiterjedt informatikai hiba jelentkezett, amely súlyos fennakadásokat okoz több szektorban. Emiatt a ferihegyi repülőtéren is késésekre kell számítani. Az első hírek szerint a Microsoft felhőszolgáltatása, az Azure volt, amely valóban problémákkal küzdött az elmúlt órákban. Ennek következtében számos repülőjárat hosszú órákra földön maradt az Egyesült Államokban - írta meg a hvg.hu.

Később kiderült, hogy a péntek reggeli súlyos problémák hátterében a CrowdStrike áll, mely vállalat biztonsági megoldásokat kínál más cégek számára. A CrowdStrike egy hibás frissítést adott ki Falcon Sensor nevű megoldásukhoz, amely minden Windows-alapú számítógépet és szervert elrontott, kékhalált és folyamatos újraindulást kiváltva. Bár a CrowdStrike időközben azonosította a problémát és visszahívta a hibás frissítést, ez nem segít azoknak az eszközöknek az esetében, amelyek már összeomlottak.

George Kurtz, a CrowdStrike vezérigazgatója hangsúlyozta: nem biztonsági incidens vagy kibertámadás áll a hiba hátterében, és már kiadták egy javított verziót.

A Redditen rendszergazdák százai számolnak be tapasztalataikról és lehetséges megoldásokról. Ezek azonban sok esetben nehezen kivitelezhetők felhőalapú munkaállomások esetében. Egy rendszergazda arról számolt be, hogy náluk „a teljes cég offline”, míg egy másik azt mondta, hogy céges laptopjaik 70 százaléka használhatatlan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Időközben Brody Nisbet, a CrowdStrike egyik szakembere az X-en megerősítette a probléma létezését. Vázolt egy potenciális megoldást is, de ez körülményesnek bizonyult. A The Register szerint Nisbet később megjegyezte, hogy ez nem fog mindenkinek segíteni és pillanatnyilag nem tudott jobb segítséggel előállni.

Címkék:
tech, hiba, péntek, vállalat, kibertámadás, kiberbiztonság,