Új Androidos kémprogram tarol: lehet, most is a kamerán és a mikrofonon keresztül figyelnek

Pénzcentrum2024. július 7. 17:33

Egy továbbfejlesztett androidos kémprogram, a CapraRAT immár még veszélyesebb, és képes mindent látni és hallani a készüléken- írja a The Hacker News. Lehet, hogy a te telefonodon is ott van. Azonnal töröld a következő alkalmazásokat.

A Transparent Tribe nevű csoport népszerű alkalmazásoknak álcázva terjeszti a kártevőit. A legújabb célpontok között a TikTok, mobiljátékok és fegyverek iránt érdeklődők szerepelnek – derül ki a SentinelOne biztonsági kutatóinak jelentéséből. A The Hacker News szerint a CapraTube-kampány 2023 szeptemberében indult, és a kártevőt YouTube-ot utánzó alkalmazásokkal terjesztették. A CapraRAT az AndroRAT módosított verziója, amely képes érzékeny adatokat lopni.

A Transparent Tribe-ról feltételezik, hogy pakisztáni eredetű, és korábban az indiai kormány és katonaság ellen is használták kártevőiket. Ezen kívül már számos windowsos és androidos kártevőt is terjesztettek. A legújabb kampányban – amely a régebbi és az újabb Android-verziókat egyaránt érinti – a következő alkalmazásokkal célozzák meg az áldozataikat:

  • Crazy Game (com.maeps.crygms.tktols)
  • Sexy Videos (com.nobra.crygms.tktols)
  • TikToks (com.maeps.vdosa.tktols)
  • Weapons (com.maeps.vdosa.tktols)

A CapraRAT kémprogram a WebView segítségével éri el, hogy a fertőzött alkalmazások úgy tűnjenek, mintha YouTube- vagy játékplatformok lennének. Az igazi veszély azonban a háttérben zajlik. Ez a kártevő visszaél a felhasználó által adott engedélyekkel: hozzáfér a helyadatokhoz, SMS-ekhez, névjegyekhez, és a hívásnaplóhoz. Képes hívásokat indítani, képernyőfotókat készíteni, valamint hang- és videófelvételeket rögzíteni. Összefoglalva: a CapraRAT mindent lát és hall, amit a telefonodon csinálsz. Korábban arról is írtunk,hogy a bankszámlánkat is képesek lehetnek feltörni hasonló programokkal, így érdemes szemfülesnek lenni és inkább megválni a gyanús alkalmazásoktól. 

Címkék:
tech, android, mobilalkalmazás, alkalmazás, játékok, kémprogram, pornóadó, törlés, tiktok, megfigyelés,