Bekövetkezett, amitől mindenki rettegett: durva választás előtt állnak a Facebook felhasználói

Pénzcentrum2024. július 2. 19:05

Az Európai Bizottság vádat emelt a Meta Platforms ellen, mert a cég újonnan bevezetett fizetős vagy beleegyezéses hirdetési modellje sérti az EU digitális piacokra vonatkozó jogszabályait, amelyeknek éppen az a célja, hogy korlátozza a nagy technológiai vállalatok hatalmát - jelentette a Reuters.

Az Európai Unió versenyjogi hatóságai vádat emeltek a Meta Platforms ellen, ugyanis az amerikai cég új hirdetési modellje sérti az EU technológiai előírásait. A vádak szerint a Meta fizetős vagy belegyezéses hirdetési rendszere, amelyet tavaly novemberben vezettek be Európában a Facebook és Instagram platformokon, ellentétes a digitális piacokról szóló uniós törvénnyel. Az említett törvény arra törekszik, hogy korlátozza a nagy technológiai vállalatok befolyását.

Fizess vagy szolgáltass adatot!

A Meta modellje lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy válasszanak:

vagy beleegyeznek abba, hogy a vállalat felhasználja az adataikat és ingyenesen használják a szolgáltatást reklámokkal, vagy előfizetnek a platformok reklámmentes változatának használatára.

Az Európai Bizottság állítása szerint a Meta ezzel a gyakorlattal kényszeríti a felhasználóit adataik megosztására és nem kínál számukra lehetőséget egy kevésbé személyre szabott, de egyenértékű alternatíva használatára.

Az EU polgárai rendelkezhetnek saját adataik fölött

Margrethe Vestager, az EU trösztellenes politikájának vezetője hangsúlyozza, hogy az uniós polgároknak joguk van a saját adataik feletti rendelkezésre és arra is, hogy a kevésbé célzott hirdetések opcióját választhassák.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Meta ezzel szemben azt állítja, hogy új előfizetési modellje összhangban van az európai legfelsőbb bíróság irányelveivel és megfelel az uniós jogszabályoknak.

A Meta módosíthatja hirdetési stratégiáját annak érdekében, hogy elkerülje az esetleges büntetést, ami a vállalat globális éves forgalmának akár a 10%-át is elérheti. Az Európai Bizottság vizsgálata várhatóan jövő márciusban zárul le. Az EU versenyfelügyeleti testülete nemrégiben hasonló okokból kifolyólag emelt vádat az Apple ellen is.

Címkék:
tech, biztonság, facebook, európai unió, meta, metaverzum,