Nem film, ez már a valóság: emberarcú robotokat gyártottak, még a bőrük is igazi

Pénzcentrum2024. június 27. 22:00

Japán tudósok, a Tokiói Egyetem szakemberei vezetésével, emberi bőrből készítettek robotarcot, amely nem csak élethű megjelenést kölcsönöz a gépeknek, hanem képessé teszi őket a sérüléseik önálló gyógyítására is, ezzel új dimenziót nyitva a humanoid robotika világában – számolt be róla a Daily Mail

A sci-fi filmekből ismert, emberhez hasonló robotok egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy valósággá váljanak, különösen Japánban, ahol tudósok élethű gépek létrehozásán dolgoznak. A Tokiói Egyetem kutatói áttörést értek el ezen a területen: emberi bőrből készült robotarcot fejlesztettek ki laboratóriumi körülmények között. Ez az innováció még egyfajta mosolyra is, de a videófelvételek alapján hátborzongató látványt nyújt.

Shoji Takeuchi professzor vezetésével végzett kutatásukat a Cell Reports Physical Science folyóiratban publikálták. A tanulmány bemutatja, hogy a valódi bőrrel borított robotok nem csak élethűbb megjelenést nyerhetnek, hanem képessé válnak saját sérüléseik gyógyítására is. Takeuchi laboratóriuma korábban már előállított mini robotokat, amelyek biológiai izomszövetből, 3D nyomtatott húsból és gyógyulni képes mesterséges bőrből épültek fel.

A mesterséges bőrszövet előállítása során emberi bőrsejteket vesznek mintaként és laboratóriumban tenyésztik őket. Michio Kawai, a Harvard Egyetem munkatársa szerint ezeket a sejteket főleg műtéti beavatkozások során keletkező bőrfeleslegekből nyerik ki. A tenyésztett bőr összetételben megegyezik az emberivel és transzplantációs anyagként is szolgálhat súlyos égési sérüléseknél vagy egyéb sérüléseknél.

Az élő bőr sejtkultúrákból történő előállítása komplex feladatot jelent, de még nagyobb kihívást jelentett a bőrt az akrilalapú gyantából készült robotarcra rögzíteni. Korábban mini horgonyok vagy kampók segítségével próbálkoztak, de ezek korlátokkal jártak és mozgás közben sérüléseket okoztak. Az új módszerben speciális kollagéngél alkalmazásával és aprólékosan megtervezett perforációkkal oldották meg a tapadást, lehetőséget teremtve így arra, hogy gyakorlatilag bármilyen formájú felületre felvihető legyen a tenyésztett bőrréteg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár még sok munka áll előttük ahhoz, hogy teljes mértékben emberhez hasonló beszélgetni képes humanoid robotokat hozzanak létre, Takeuchi professzor és csapata optimista. Úgy vélik, az élő bőr újszerű képességeket adhat majd a jövő robotjainak.

Címkék:
tech, kutatás, japán, robot, tudomány, mesterséges intelligencia,