Hihetetlen nagyon húzott az Apple: azért ez sokkoló lesz mindneki számára

Pénzcentrum2024. június 21. 11:44

Az Apple a Worldwide Developers Conference keretében bemutatta legújabb, még korlátozott képességű mesterséges intelligencia modelljét, az Apple Intelligence-t, amely szemben a versenytársakkal, visszafogottabb léptékkel közelíti meg a technológiát, ugyanakkor innovatív partnerséget kínál az OpenAI-vel.

Az Apple a múlt héten rendezte meg az éves, "Worldwide Developers Conference" névre hallgató eseményét, amelyen gyakran az új technológiai fejlesztéseket mutatják be. Az idei konferencia fő témája a mesterséges intelligencia (AI) volt, amelyet a vállalat 'Apple Intelligence' néven emleget. – számolt be róla a New Yorker.

Az Apple egy visszafogottabb megközelítést alkalmaz az AI terén, ellentétben a Google és a Microsoft által alkalmazott agresszív stratégiákkal. Az iPhone-ra fejlesztett AI modellje hárommilliárd paraméterrel rendelkezik, szemben az OpenAI GPT-4 több mint másfél milliárdos paraméterével. A bonyolultabb feladatokhoz az Apple lehetőséget kínál a felhasználóknak, hogy felhő alapú szolgáltatásokon keresztül férjenek hozzá a ChatGPT-hez egy olyan licencszerződés keretében, amely nem pénzügyi kompenzációt, hanem nyilvánosságot biztosít az OpenAI számára.

Az iPhone-ra fejlesztett AI képes lesz e-mailek átírására, csoportos üzenetek összefoglalására és értesítések osztályozására. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója úgy jellemezte ezt a technológiát mint "új személyes intelligencia rendszert", ami egy másodlagos agyként funkcionálhat.

Az AI futtatása közvetlenül az eszközön bizonyos mértékű adatvédelmet ígér, de továbbra is fennállnak kockázatok a tévedésekre vagy a valóság elferdítésére vonatkozólag. Cook elismeri, hogy az új AI nem lesz tökéletes pontosságú, de magas minőségű eredményeket ígér.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az esemény azt is jelezte, hogy az Apple nyitottabb hozzáállást kezd alkalmazni termékfejlesztés terén. Az operációs rendszer frissítése lehetővé teszi a felhasználóknak telefonjaik tesztreszabását és interaktívabb felhasználói élményt nyújt. Az Apple új technológiája arra utal, hogy az MI integrálása mindennapi életünkbe elkerülhetetlen, és jelentős változásokat hozhat magával. 

Címkék:
apple, mesterséges intelligencia, ai, felhő alapú szolgáltatás, chatGPT,