Sokáig tartott, de lenyomták a Microsoftot: most már ez a világ legértékesebb cége

Pénzcentrum2024. június 20. 10:09

A legértékesebb cég címe ugyan továbbra is a Szilícium-völgyben maradt, a gazdája viszont már nem a Microsoft névre hallgat. Az év elején az Nvidia megelőzte az Apple-t, majd kedden a Microsoftot is beelőzte piaci értékben, ezzel a világ legértékesebb vállalatává vált – írja a 24.hu.

Az 1993-ban alapított Nvidia részvényeinek értéke több mint másfél éve folyamatosan növekszik. A szakértők szerint ez a trend folytatódni fog, mivel a vállalat központi szerepet tölt be a mesterséges intelligencia modellek fejlesztésében. A keddi árfolyam szerint az Nvidia piaci értéke 3,34 billió dollárra (1227 billió forint) rúg - számolt be a BBC.

A kaliforniai székhelyű vállalat tavaly májusban átlépte az 1 billió dolláros határt, idén februárban pedig már 2 billió dollár fölé emelkedett piaci értéke, megelőzve az Amazont és az Alphabetet, a Google anyacégét. Június 6-án az Nvidia értéke 3,01 billió dollár volt, és alig két hét alatt behozta a Microsoft 300 milliárd dolláros előnyét.

Nyolc éve az Nvidia részvények a jelenlegi árfolyam kevesebb mint 1 százalékát érték, így akik korán felismertek a cégben rejlő potenciált és befektettek, most jelentős nyereségre tettek szert – írja a lap.

Címkék:
amazon, microsoft, technológia, nagyvállalat, információs technológia, szilíciumvölgy,