Itt a határidő, eddig tilthatják be a TikTokot: bíróság tehet pontot az ügy végére

Pénzcentrum2024. május 18. 18:03

Az amerikai igazságügyi minisztérium és a TikTok közösen kérték egy fellebbviteli bíróságtól, hogy gyorsított eljárásban vizsgálja meg azokat a jogi kifogásokat, amelyek egy új törvényt támadnak, mely előírja a TikTok amerikai üzletágának eladását január 19-ig, különben az alkalmazást betiltják - írja a Reuters.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma és a TikTok közösen arra kérték egy amerikai fellebbviteli bíróságot, hogy sürgősséggel foglalkozzon azokkal a jogi kifogásokkal, amelyek egy új törvényt érintenek. Ez a törvény arra kötelezi a ByteDance-t, a TikTok kínai anyavállalatát, hogy 2024. január 19-ig eladja amerikai üzletágát, vagy szembe kell néznie az alkalmazás betiltásával az országban. A gyorsított eljárásra irányuló kérelem célja, hogy lehetőség nyíljon a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálatának kérésére még az amerikai határidő előtt.

A TikTok és annak tartalomkészítői is bírósághoz fordultak, kifogásolva azt a törvényt, amely potenciálisan betilthatja az alkalmazást - melyet 170 millió amerikai használ - mondván, hogy jelentős hatást gyakorolt az amerikai életre. Az alkotmány első módosításának megsértésével érvelve állítják, hogy a törvény sérti a szólásszabadság védelmét.

A minisztérium és a TikTok hangsúlyozta, hogy fontos a közérdekű ügy mielőbbi eldöntése tekintettel a platform széleskörű felhasználói bázisára. A cég reményét fejezte ki afelől, hogy ezen gyorsított menetrend mellett tudják kezelni a jogi vitát anélkül, hogy sürgősségi ideiglenes végzést kellene kérniük.

A törvényt Joe Biden elnök írta alá 2024 április 24-én, amely ultimátumot adott a ByteDance-nek: vagy eladja a TikTokot vagy szembesül annak betiltásával az Egyesült Államokban. A Fehér Ház szerint nemzetbiztonsági okokból van szükség arra, hogy véget vessenek a kínai tulajdonnak, de nem akarják teljes mértékben betiltani az alkalmazást.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A felek azt kérték továbbá a bíróságtól, hogy minél előbb kerüljön sor szóbeli meghallgatásra szeptemberben. Az Igazságügyi Minisztérium jelezte, hajlandó titkos bizonyítékokat benyújtani annak alátámasztására, hogy nemzetbiztonsági aggályok állnak fenn.

A törvény megtiltja olyan alkalmazásboltoknak mint az Apple és a Google áruháza is, hogy a TikTokot elérhetővé tegyék és megtiltják internetes tárhelyszolgáltatóknak annak támogatását - hacsak nem válik meg tőle ByteDance. Az intézkedést erős többséggel fogadta el az amerikai kongresszus, amiatt aggódnak, hogy Kína esetlegesen hozzáférhet amerikai polgárok adathoz vagy kémkedhet utánuk az alkalmazás segítségével.

Címkék:
tech, törvény, amerika, minisztérium, usa, törvényjavaslat, tiktok, amerikai egyesült államok,