A deepfake átverések a gigacégeket is érinti: 25 milliót csaltak ki ebből a vállaltból

Pénzcentrum2024. május 17. 15:12

A londoni székhelyű, világhírű épületeket tervező Arup vállalat egy deepfake csalás áldozata lett. Egy hongkongi alkalmazottjuk 25 millió dollárt fizetett ki csalóknak, akik a cég vezetőinek hamisított hangjait és képeit használták fel - jelentette a CNN. .

A brit Arup vállalat, mely a Sydney-i Operaházhoz hasonló világhírű épületek tervezésében és mérnöki munkáiban vett részt, bejelentette, hogy egy deepfake csalás áldozatává vált. Ennek eredményeképpen egy hongkongi alkalmazottuk 25 millió dollár kifizetését bonyolította le csalóknak. A londoni központú cég szóvivője pénteken a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy januárban értesítették a hongkongi rendőrséget az incidensről, amely során hamis hangokat és képeket használtak fel.

A szóvivő e-mailben küldött közleményében hangsúlyozta, hogy a cég pénzügyi stabilitása és üzleti tevékenysége nem szenvedett kárt az esemény következtében, és belső rendszereik sem kerültek veszélybe. A hongkongi rendőrség februárban arról tájékoztatott, hogy az átverés során egy pénzügyi dolgozót videóhívásra csábítottak, ahol úgy tűnt, mintha

a cég pénzügyi igazgatója és más munkatársai is részt vennének. Kiderült azonban, hogy valójában minden résztvevő deepfake utánzat volt.

Az áldozattá vált alkalmazott kezdetben gyanúsnak találta az adathalász e-mailt, amit állítólag a vállalat brit irodájából kapott egy titkos tranzakcióval kapcsolatosan. A videóhívás után azonban félretette fenntartásait és beleegyezett abba, hogy összesen 200 millió hongkongi dollár (kb. 25,6 millió dollár) összeget utaljon el 15 tranzakcióban.

A deepfake technológia mesterséges intelligenciát használ fel rendkívül élethű videók létrehozásához. Az elmúlt időszakban ez a technológia egyre nagyobb aggodalomra ad okot világszerte az aljas felhasználási lehetőségei miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az Arup vállalat globális informatikai igazgatója, Rob Greig szerint a céghez hasonlóan sok más vállalkozást is érintenek rendszeresen különböző online támadások, mint például számlacsalások vagy adathalász csalások. Ezeknek a támadásoknak a számát és kifinomultságát az elmúlt hónapokban jelentős növekedést tapasztalták.

Michael Kwok, az Arup kelet-ázsiai regionális elnöke egy belső feljegyzésben kiemelte az ilyen típusú támadások gyorsan növekvő gyakoriságát és kifinomultságát világszerte. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy mindenki tájékozott és éber legyen ezekkel kapcsolatban.

Címkék:
cég, tech, átverés, vállalat, csalások,