Súlyos vizsgálatot kapott a nyakába a Facebook, Instagram: keményen odacsap az EU, érik a gigabírság

Pénzcentrum2024. április 30. 17:14

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Meta ellen, mivel felmerült az a gyanú, hogy a vállalat nem tesz eleget az EU digitális szolgáltatásokra vonatkozó szigorú szabályainak, különösen a dezinformáció és megtévesztő hirdetések elleni küzdelem terén, ami aggodalmakat vet fel a közelgő európai parlamenti választások előtt - jelentette a Cnbc.

Az Európai Unió végrehajtó szerve, az Európai Bizottság bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Meta Platforms Inc. ellen. A vizsgálat oka, hogy felmerült a gyanú: a vállalat nem tesz eleget az internetes tartalomra vonatkozó szigorú uniós szabályoknak, különösen a dezinformáció elleni küzdelem terén. Ez különösen fontos a június 6-9 között esedékes európai parlamenti választások fényében.

A Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Meta nem felel meg a Digitális Szolgáltatások Törvényének (DSA) követelményeinek. Ez magában foglalja a megtévesztő hirdetéseket, dezinformációs kampányokat és összehangolt, nem hiteles viselkedést érintő intézkedéseket. Kiemelték azt is, hogy az Instagram és Facebook ajánlórendszereiben történő politikai tartalmak leminősítése átláthatósági problémát jelenthet.

A Meta szóvivője reagált az állításokra, hangsúlyozva a vállalat elkötelezettségét az online kockázatok kezelése iránt és nyitottságát az Európai Bizottsággal való együttműködésre.

További aggályok merültek fel a CrowdTangle nevű eszköz leértékelése kapcsán. Ez egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi valós idejű választási megfigyelést kutatók és újságírók számára. A Meta szerint ez az eszköz nem bizonyult hatékonynak, így újak fejlesztését tervezik adathozzáférés javítása érdekében.

A DSA 2024. február 17-én lépett hatályba és előír az internetes óriáscégeknek bizonyos tájékoztatási kötelezettségeket, beleértve a hirdetések finanszírozójának feltüntetését is. A törvény célja többek között a választások manipulációnak megakadályozása.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Európai Bizottság múlt héten "stressztesztet" végzett annak érdekében, hogy felmérje a platformok felkészültségét választás előtti manipulatív magatartás kezelésére. Az eredmények hiányosságokra és javítandó területekre világítottak rá.

Mivel a Meta nagyon nagy online platformnak minősül (VLOP), szigorúbb ellenőrzés alatt állhat és súlyosabb bírságokkal nézhet szembe, ha megsérti az EU szabályait. A cég globális forgalmának akár 6%-át kitevő bírság is kiróható a portál szerint. Az Európai Bizottság további bizonyítékgyűjtést tervez, beleértve információkéréseket és interjúkat. Lehetséges további végrehajtási lépéseket is fontolóra vehetnek vagy elfogadhatják a Meta által tett kötelezettségvállalásokat. Az eljárás lezárási határideje nincs jogilag meghatározva.

Címkék:
bírság, facebook, büntetés, európai unió, európai bizottság, választások, instagram, vállalat, meta,