Luxus lett mára a Márton-napi libavacsora? Ennyit kérnek érte a népszerű vidéki éttermek

Pénzcentrum2024. november 7. 08:15

Márton-nap közeledtével ismét szóba kerül a libafogyasztás, amely azonban hazánkban meglehetősen alacsony, és leginkább az ünnepekhez vagy éttermi gasztronómiához kötődik. Míg libából mindössze 70-80 dekát, kacsából valamivel többet, mintegy 3 kilogrammot fogyasztunk évente fejenként, a libás fogások népszerűsége továbbra is a vendéglátásban érvényesül igazán - írja a HelloVidék.

Hazánkban a libahús fogyasztása alacsonynak mondható, mindössze 70-80 dekagramm évente egy főre vetítve, és bár a közelgő Márton-nap miatt többen gondolhatnák, hogy ez a szám növekedni fog, az étkezési szokások nem változnak jelentősen. A libafogyasztás elsősorban a gasztronómiában bír jelentőséggel, különösen az éttermekben, ahol a prémium libatermékek, például a libamáj, túlnyomórészt a HoReCa-szektorban találhatók meg. Magyarországon a hízott libamáj előállítása nemzetközileg is kiemelkedő, a hazai piac azonban inkább a kivitelre épít, különösen, hogy az ágazat jelenleg alacsony exportárakkal küzd.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács idei körképe alapján a hazai víziszárnyastartás növekedett, bár az egyes terméktípusok között eltérő változásokat tapasztaltak. Az idén közel egymillió hízott libát vágtak le, ami 8%-kal több, mint tavaly, ugyanakkor a húshasznosítású libák száma visszaesett. A termékek mintegy 80%-a exportra kerül, így a hazai kereslet inkább ünnepi időszakokhoz kötődik.

November 11-én, Márton-napon hagyományosan libás fogásokkal ünnepelhetünk, és a magyar éttermek is különleges ajánlatokkal várják a vendégeket.

Ha érdekelnek az ajánlatok és a konkrét árak, a HelloVidék cikkében elolvashatod. KATT!

Címkék:
étterem, luxus, nap, libamáj, szórakozás, liba, hazai, éttermek,