Kirándulók, gombászok, figyelem! Most jelentették: gyilkos medve jár ezekben a hazai erdőkben, veszélyes!

Pénzcentrum2024. október 22. 17:40

Szeptember óta valószínűleg ugyanaz a medve kóricál Karancsalja-Karancslapujtő térségében - írja az Időkép.

A Nógrád vármegyei Karancsalja és Karancslapujtő térségében ismét medvenyomokra bukkantak. A szakértők szerint nagy valószínűséggel ugyanaz a példány tartózkodik a környéken, amelyet először szeptember végén észleltek a Mihálygergei víztározónál.

A Sokszínű vidék internetes portál szeptember 24-én számolt be az első észlelésről, amikor a víztározó környékén, a sáros talajon tisztán kivehető volt egy barna medve hatalmas lábnyoma. Az újabb nyomot ezúttal a Kis-Dobroda patak közelében fedezték fel, nem messze az előző helyszíntől.

A hatóságok fokozott óvatosságra intik a térség lakóit, különös tekintettel a gombászókra, kirándulókra és állattartókra. A medvével való esetleges találkozás esetére a következő tanácsokat adják:

  • Ha nem vett észre, csendben hátrálj, és minél nagyobb körben kerüld ki!
  • Ne fordíts hátat neki!
  • Ne fuss el, a medve akár 40 km/h-val tud futni.
  • Ha észrevett, lassan emeld a karod a fejed fölé, és halkan beszélj, énekelj, fütyöréssz, hogy emberként azonosíthasson!

Fontos megjegyezni, hogy a barna medve Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ennek megfelelően az állat kilövése szigorúan tilos.

A hatóságok folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és további információkkal szolgálnak majd a lakosság számára a medve mozgásáról és az esetleges óvintézkedésekről.

Címkék:
hatóság, medve, hatósági ár, nógrád,