Itt a nagy Nutella teszt: 15 ország Ferrero-termékét vizsgálták - van minőségi különbség?

Pénzcentrum2024. október 19. 21:01

Tizenöt ország Nutelláját tesztelte nemrég a Termékkritikus, hogy kiderítse, valóban van-e különbség az íz, az állag vagy az összetevők között. Az eredmény meglepő: a termékek között csak minimális eltlérések voltak.

A globális piacon a termékek tartalma és íze országonként jelentősen eltérhet, még akkor is, ha első ránézésre egyformának tűnnek. A Pénzcentrum néhány hónapja kiderítette, hogy például a Fanta termékek Olaszországban sokkal több narancslét tartalmaznak, mint az itthon árusított darabok. Egy másik ikonikus termék, a Piros Arany kapcsán pedig az árak tekintetében voltak drasztikus különbségek, nem a magyar piac javára.

A Fanta-ügy kapcsán egyébként Lázár János még törvénymódosítást is kezdeményezett, egy másik cikkünkben pedig egy olyan térképre bukkantunk, amely még több országban található üdítőkkel veti össze a népszerű terméket. Hasonlóra tett kísérletet most a Termékkritikus TikTok csatorna, amelyik 15 ország nutelláját hasonlította össze.

Mint a videó ismertetőjében is írja: 

Az év elején egy izgalmas kihívást tűztem ki magam elé: négy különböző ország Nutellájának összehasonlítását terveztem, hogy kiderüljön, valóban ugyanaz-e az íz és az összetétel, mint amit Magyarországon megszoktunk. Ahogy azonban egyre többen érdeklődtek a teszt iránt, világossá vált, hogy ennél jóval nagyobb léptékben kell gondolkodnom. Így született meg a terv, hogy nem négy, hanem 15 ország Nutelláját vetem össze, ezzel létrehozva a világ első ilyen globális íztesztjét.

A minták egészen pontosan Magyarország mellett Albániából, Angliából, Ausztriából, Franciaországból, Csehországból, Görögországból, Hollandiából, Horvátországból, Németországból, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szlovákiából és Törökországból érkeztek.

Az összetevők részletezése során a csatorna megvizsgálta a pálmaolaj, a sovány tejpor, a zsírszegény kakaópor, a mogyoró és a cukor arányát is. Az adatok alapján mindenhol azonosak a tápértékek, de vajon az íz is ugyanolyan?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyar termékben a következők az arányok

Mint ahogy az az alábbi képen látható, a Magyarországon forgalmazott Nutella termékek fő alapanyaga (nem meglepő módon) a cukor 57,5%-kal, a második azonban a pálmaolaj 31%-kal, míg a mogyoró, amely talán a legtöbb fogyasztót bevonzza, csupán 13%-ban található meg sokak kedvencében:

Úgy tűnik, a termékek tápértéke minden országban azonos

Mint látható, a tápérték tekintetében tényleg semmiféle különbség nincs az egyes országok Nutella termékei között. Az összes termék egyforma mennyiségben tartalmaz zsírt, szénhidrátot, fehérjét és sót - ez összesen 539 kcal tápértéknek felel meg. Bár az összehasonlítás ily módon nem különösebben érdekes, számszerüsítve látni, hogy pontosan miből mennyit viszünk be egyébként a szervezetünkbe, azért sokaknak lényeges lehet.

Mennyiben különbözik az ízük?

A teszt alapján úgy tűnik, a termékek "nagyon hasonló ízvilágot képviselnek", így összességében a különbségek, ha vannak is, szinte észevehetetlenek a termékek között - állapította meg a kritikus. Az elmúlt botrányokat figyelembe véve tehát a termékcsalád rajongóinak megnyugvást jelenthet, hogy bármerre mennek is Európában, a jól megszokott ízeket kapják majd a Nutellától.

Címkék:
élelmiszer, magyarország, teszt, olaszország, nutella, különbségek, íz, termékek, tiktok, albánia, fanta,