Elképesztő TikTok trend hódít a Z-generáció körében: lehet, hogy ezt tényleg ők csinálják jól?

Pénzcentrum2024. október 18. 19:54

Az elutasítás-terápia új trendje hódít a közösségi médiában. A módszer lényege, hogy az emberek furcsa kérésekkel fordulnak idegenekhez, felkészülve a valószínű elutasításra. A cél a kezdeti félelem leküzdése és az elutasítással való szembenézés gyakorlása - tudósított a CNN.

Michelle Panning, aki nőket coachol párkapcsolati témákban, nemrég 30 napos kihívást teljesített, amelynek során naponta különböző szokatlan kérésekkel állt elő. Például 100 dollárt kért kölcsön egy idegentől, vagy engedélyt kért, hogy próbababaként állhasson egy nyugaboltban.

"Meglepődtem, hogy néha az idegenek inkább igent mondtak. Rájöttem, mennyi mindent hagyunk az asztalon azzal, hogy egyszerűen nem kérdezünk, mert félünk az elutasítástól" - nyilatkozta Panning.

A trend Jia Jiang TEDx előadása nyomán terjedt el, aki 100 napon át végzett hasonló gyakorlatokat. Jiang szerint a kihívás lényege, hogy mindkét fél jól érezze magát, és ne legyen nyomás a válaszadón.

"Adok magamnak néhány határt. Nem kérnék olyasmit az emberektől, amit én magam sem szeretnék megtenni" - magyarázta Jiang.

Dr. Taylor Wilmer klinikai pszichológus szerint ez a módszer egyfajta expozíciós terápiának tekinthető, ami hasznos lehet alacsonyabb szintű szorongás esetén. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy súlyosabb esetekben szakember segítségét érdemes kérni.

"Az elutasítás miatti idegesség, a szorongás vagy általában a félelem érzése teljesen normális emberi tapasztalat. Ezek az érzelmek kis, kezelhető dózisban valójában segítenek abban, hogy biztonságban legyünk" - mondta Wilmer.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jourdan Travers pszichoterapeuta rámutat, hogy ez a kihívás segíthet jobban megismerni önmagunkat és megérteni, milyen kellemetlen érzelmek alakulhatnak ki bizonyos helyzetekben. Azonban hangsúlyozza, hogy ez más típusú érzéseket vált ki, mint a valódi élethelyzetekben tapasztalt elutasítás.

"Attól, hogy nem kapod meg, amit akarsz, ez az elutasítás fáj, és szúr. Ez más érzés, mint az elutasítás, amit akkor fogsz érezni, amikor már előre tudod, hogy a válasz egy nem lesz" - magyarázta Travers.

A szakértők szerint ez az önsegítő irányzat hasznos lehet abban, hogy megmutassa az embereknek, képesek kezelni az elutasítást. Ráadásul a TikTok-videókban gyakran látható, hogy még elutasítás esetén is az idegenek többnyire kedvesen reagálnak a szokatlan kérésekre.

Címkék:
generáció, pszichológus, trend, pszichológia, terápia, tiktok, gen z,