Bámulatos égi jelenség tanúja lehet, aki ma este az égre tekint: innen lehet majd a legjobban látni

Pénzcentrum2024. október 11. 10:43

Ma érkezik a Föld közelébe a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) nevű üstökös, amely az év egyik legizgalmasabb égi jelenségének ígérkezik. Sárneczky Krisztián, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatásvezetője elmondta, honnan és mikor érdemes felnézni az égre, és miért fontos az űrkutatásban az, hogy az üstökös a Nap és a Föld között halad el.

Október közepén érkezik a Föld közelébe a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) nevű üstökös, amely az év egyik legizgalmasabb égi jelenségének ígérkezik. Már csak azért is, mert a kutatók szerint ez az égitest szabad szemmel is megfigyelhető lesz. Honnan és mikor érdemes felnézni az égre, és miért fontos az űrkutatásban az, hogy az üstökös a Nap és a Föld között halad el? Sárneczky Krisztiánt, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatásvezetőjét kérdeztük.

A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) egy újonnan felfedezett üstökös, amelyet 2023 elején észleltek először a kínai Bíbor-hegyi Obszervatóriumban, majd az amerikai vezetésű ATLAS projekt is megerősítette. Az üstökös pályája alapján 2024 szeptemberében érte el legközelebbi pontját a Naphoz, ekkor szabad szemmel is látható volt a déli féltekéről. A szakértők szerint bár már távolodik, fényessége október második felében is magas lehet, így különleges égi látványosságra számíthatunk.

Bár a leglátványosabb éppen akkor volt, amikor október 9-10-e környékén a nappali égen látszott, a következő napokban, hetekben előbb az alkonyati, majd az éjszakai égbolton is megfigyelhető lesz. A csillagászok szerint október 14-15-én érdemes először keresni az üstököst az alkonyi égen.

Ha valaki megkeresné a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) nevű üstököst, akkor az alábbi feltételeknek szükséges teljesülni a kométa megfigyeléséhez, napnyugta után 1-1,5 órával:

  • jó kilátás a nyugati horizontra,
  • alacsony fényszennyezés.

Naplementekor a nyugati égbolt irányában egy sárgás fényű, csepp formájú csóvát figyelhetnek meg a szemfülesek. Ha valaki nem bízná a véletlenre, akkor a Svábhegyi Csillagvizsgáló több eseményt is hirdetett – az október 19-i programra még vannak szabad helyek – az üstökös érkezése kapcsán. Ahogy írják, az este sztárja a C/2023 A3 üstökös lesz, amelynek hosszú, fényes csóváját és magját is megfigyelhetik az érdeklődők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem csak szép, fontos is

"Az ilyen üstökösök különösen érdekesek a csillagászoknak is, mivel speciális pályájuk miatt – a C/2023 A3 közvetlenül a Nap és a Föld között halad el, a Nap pedig kedvező módon megvilágítja az üstökösből kiszabadult porszemcséket, amelyeket elhaladása során maga mögött hagy – pontosabb képet kaphatnak arról, hogy egy ilyen égitest milyen porszemeket dob ki magából" – magyarázta Sárneczky Krisztián.

Mivel hasonló üstökösök többször keresztezik a Föld vagy a Hold útját is, a mostani jelenség képes megmutatni a kutatóknak nemcsak az ilyenkor kidobódó porszemek méretét, hanem sűrűségét is. „Így a jövőben könnyebb lehet kiszámolni, mekkora veszélyt jelentenek a hasonló találkozások egy esetleges jövőbeli Hold- vagy Mars-küldetésre” – tette hozzá a csillagász.

Címkék:
október, nap, szórakozás, föld, éjszaka, természet, égi jelenségek,