Han Kang dél-koreai írónő nyerte 2024-ben az irodalmi Nobelt

Pénzcentrum/MTI2024. október 10. 15:13

A Svéd Akadémia bejelentette, hogy az idei irodalmi Nobel-díjas Han Kang dél-koreai írónő nyerte el - írta a The Guardian. A 53 éves szerzőnek a rangos elismerést "intenzív költői prózájáért" ítélték oda, amely "szembesít a történelmi traumákkal és rávilágít az emberi élet törékenységére".

Han Kang az első dél-koreai író és a 18. nő, aki elnyerte a rangos díjat. Művei között olyan ismert alkotások szerepelnek, mint a magyarul is megjelent Növényevő, vagy a Nemes teremtmények.

Mats Malm, a Svéd Akadémia állandó titkára elmondta, sikerült telefonon beszélnie a díjazottal. "Úgy tűnt, hogy egy átlagos napja volt - épp most fejezte be a vacsorát a fiával. Nem igazán volt felkészülve erre, de elkezdtük megbeszélni a decemberi előkészületeket" - nyilatkozta Malm, utalva a díjátadó ünnepségre.

Anders Olsson, a Nobel-bizottság elnöke kiemelte Han Kang írói erényeit: "A kiszolgáltatott, gyakran női életek iránti empátiája kézzelfogható, és ezt erősíti metaforikus prózája." Hozzátette, hogy a szerző "egyedülálló módon tudatában van a test és a lélek, az élők és a holtak közötti kapcsolatoknak, és költői és kísérletező stílusával a kortárs próza megújítójává vált".

Han Kang 1970-ben született a dél-koreai Gwangju városában. Tízéves korában családjával Szöulba költözött, ahol később a Yonsei Egyetemen koreai irodalmat tanult. Irodalmi pályafutása 1993-ban kezdődött, amikor öt vers jelent meg az Irodalom és Társadalom című koreai folyóiratban.

Han Kang legújabb regénye, a We Do Not Part 2025-ben jelenik meg angol nyelven. A mű egy írónő történetét követi nyomon, aki felfedezi az 1948-49-es dzsejui felkelés hatását barátja családjára. A regény francia fordítása már 2023-ban elnyerte a Prix Médicis Étranger díjat.

A koreai irodalom világszerte meghatja az olvasókat

Han Kang irodalmi Nobel-díja azt bizonyítja, hogy a koreai történelmen alapuló történetek világszerte meghatják az olvasókat - mondta az MTI-nek Ju Hje Rjong, a Koreai Kulturális Központ igazgatónője csütörtökön.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az igazgatónő elmondta, hogy Han Kang történeteiben azt mutatja be, hogyan rajzolja át az átlagember életét az emberi erőszak és a történelmi tragédiák, amilyen például az 1948-as felkelés a Csedzsu-szigeten vagy az 1980-as kvangdzsui felkelés. Hangsúlyozta, hogy koreai író először nyert irodalmi Nobel-díjat: ami azt bizonyítja, hogy "a koreai történelmen alapuló történetek világszerte meghatják az olvasókat". Ju Hje Rjong rámutatott, hogy az írónő hazájában számos díjat nyert, a nemzetközi elismertséget pedig a Növényevő című, magyarul is megjelent könyve hozta el számára, ami 2016-ban elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat.

Emlékeztett, hogy Han Kang 2014-ben járt Magyarországon a Koreai Kulturális Központ és a Nyitott Műhely vendégeként, amikor Petőcz András magyar íróval együtt felolvasóestet tartottak. Osváth Gábor nyelvész, műfordító, Korea-szakértő, A koreai irodalom vázlatos története című monográfia szerzője az MTI-nek felidézte, hogy az írónő neve Korea egyik szimbólumára, a Szöulon keresztülfolyó Han folyóra ("Nagy folyó") utal, azzal kiejtésben megegyezik.

Mint elmondta, az írónő édesapja, Han Szungvon is neves író. Han Kang tizenegy éves korában szülővárosából, Kvangdzsuból a családjával együtt Szöulba költözött, majd koreai irodalmat tanult a Yonsei Egyetemen. Pályáját költőként kezdte: 1993-ban publikált először, verssel jelentkezett az Irodalom és Társadalom című folyóiratban. A figyelmet 1995-ben vonta magára, amikor a Szerelem Joszuban című novelláskötete megjelent, azóta az egyik legnépszerűbb írónő Koreában.

Osváth Gábor szerint Han Kangot és generációjának írónőit a visszahúzó konfuciánus, patriarchális múlt elleni küzdelem köti össze. Han Kang azokhoz a múlt század 60-as, 70-es éveiben született dél-koreai írókhoz sorolható, akiknek a gazdasági fejlődés jóvoltából már nem kellett nélkülözniük egyetemi éveik alatt, a katonai diktatúra végnapjaiban aktív harcot folytattak a társadalom modernizációjáért, a demokratikus jogokért, és ma is ők képezik a koreai elit legjavát - mondta a szakértő.

A Svéd Akadémia csütörtökön Stockholmban jelentette be, hogy Han Kang dél-koreai írónőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat. A rangos elismerést "intenzív költői prózájáért" ítélték oda, amely "szembesít a történelmi traumákkal és rávilágít az emberi élet törékenységére". Az 53 éves Han Kang december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján veheti át az elismerést.

Címkék:
könyv, díj, olvasás, szórakozás, hobbi, elismerés, író,