Tetszett az erdélyi Gyilkos-tó? Nálunk is találni hasonlót, mutatjuk merre keresd

HelloVidék2024. szeptember 25. 08:11

A Tatai Fényes tanösvény nemcsak a természet szerelmeseinek, de a családoknak és a fotósoknak is ideális úti cél. A könnyen járható tanösvényen végig sétálva megismerhetjük a térség különleges növény- és állatvilágát, és élvezhetjük a langyos források nyújtotta felfrissülést. A tanösvény egész évben várja a látogatókat, minden évszakban más-más arcát mutatva. A HelloVidék felkereste a tanösvény fenntartóit, hogy mélyebbre ássanak a terület rejtelmeibe.

Mitől különleges a Tatai-Fényes tanösvény?- A Tatai Fényes Tanösvény egész évben látogatható, és a híres langyos források legbővizűbb forráscsoportját mutatja be. A tanösvény 2006 óta része a világ legértékesebb vizes élőhelyeit védő Ramsari Egyezménynek. Azoknak, akik már jártak itt, érdemes visszatérniük, mert a terület folyamatosan megújul, és minden évszakban más arcát mutatja. Talán a tél a legszebb időszak, amikor a langyos források miatt a vízfelszín nem fagy be, és a kicsapódó pára különleges látványt nyújt, ahogy végig haladunk a pallósétányon.

A tanösvény hossza körülbelül 1,5 kilométer, és számos pihenőhelyet, információs táblát, valamint ismeretterjesztő túravezetéseket kínál. A Tatai Fényes tanösvény ideális úti cél természetjáróknak, családoknak és természetfotósoknak egyaránt, minden évszakban más arcát mutatva. A gyermekek számára izgalmas felfedezőutakat kínál, amelyek segítenek megismerni a természet törvényeit és szépségeit. Emellett a természetfotósok számára is ideális úti cél, hiszen a tanösvény mellett található fotós les lehetőséget nyújt arra, hogy természetvédelmi madarakat, mocsári teknősöket vagy akár vidrákat figyelhessenek meg közelről.

Milyen turisztikai jelentőséggel bír a Tatai-Fényes Tanösvény?

A Tatai forrásvidék egyedülálló látványt nyújt az ide látogatók számára, mivel a jelenlegi ökoszisztémáját nagyban befolyásolták a környező településeken végzett bányászati munkálatok. A 70-es évektől teljesen kiapadtak a források a barnakőszén kinyerése miatt. Elszivattyúzták azt a vizet, 22ami ide érkezett volna és körülbelül 30 éven keresztül szárazság volt jellemző a Fényes fürdő területére, majd 2001-től fakadtak újra a források. Ezen időszak alatt egy égererdő cseperedett fel a területen és mivel az égerfák terpeszgyökérzettel rendelkeznek, így nem képesek elviselni a túl nagy vízmennyiséget. Az elpusztult égerfák által alakult ki a bakonyi Gyilkos-tóra hasonlító látvány a Nagy égeres tónál, ahol facsonkok meredeznek ki a vízből, melyek kiváló vadászati lehetőségeket biztosítanak a jégmadarak, bakcsók, gémek számára és sok mocsári teknős sütkérezik a kidőlt fatörzseken. A 2015-ben épült Fényes Tanösvény bemutatja a vendégek számára, hogy az emberi tevékenység milyen hatást fejt ki a természet alakulására, és az milyen mértékben képes regenerálódni.

Milyen konkrét hatásai vannak a klímaváltozásnak a Tatai-Fényes Tanösvény ökoszisztémájára? Hogyan változik a növény- és állatvilág?

Tatán elhelyezkedő Fényes Tanösvény lápvidéke nagyon különleges mikroklímával rendelkezik, mivel a karsztforrás-víz a környező hegységekből érkezik és állandó 20-22 Celsius fokkal rendelkezik egész évben. Ebből kifolyólag nem tapasztaljuk nagy hatását a klímaváltozásnak, viszont a felszín alatti vizek nagysága idén nyáron csökkenést mutatott, de még így sem apadtak ki a források. A növényvilág átrendeződésénél jelentkezik leginkább hatása a felmelegedésnek. Például a bálványfa és az aranyvessző (invazív fajok) egyre gyakoribbak és térhódításuk szembetűnő, mely okozhatja a védett növények visszaszorulását, viszont ökológiai lekaszálással és a bálványfák injektálásával ezeket a változásokat meg lehet fékezni.

Milyen adaptációs stratégiákat lehet alkalmazni a klímaváltozás hatásainak mérséklésére?

A növényvilágnál a bálványfa és az aranyvessző visszaszorítására ökológiai lekaszálást szoktak végezni a Tanösvényen minden évben kora ősszel. A bálványfánál nem elég kivágni a növényt, mivel több tőből sarjadhat újra, ezért injektálással lehet megállítani a terjeszkedését. A lápos vidék állandó vízellátása is fontos megfigyelési feladat a Fényes Tanösvényen. A vízmennyiség változó, mert nagyban függ a környék időjárási helyzetétől, mivel a tartósabb aszály nem kedvez a felszín alatti vizeknek. Időnként forráskutak vizével kell pótolnunk a hiányt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan biztosítják a természetvédelmet a Tatai-Fényes Tanösvényen?

Több szaktudással rendelkező kolléga állandó megfigyelésekkel és jelentésekkel tartja fenn a Természetvédelmi értékeket. A látogatókat tiltó táblákkal figyelmeztetjük a természetvédelmi szabályokra, melyet a tapasztalatok szerint be is tartanak. Egyetlen kivétel az e-cigaretták használata, melyről szakvezető kollégáink értesítettek, hogy sajnos többször kellett már figyelmeztetni olyan látogatókat, akik a tanösvény területén belül használták ezen eszközeiket. Utóbbi kiküszöbölésére is megoldást jelent az olyan alkalmazottak munkája, akik napi többszöri körbejárással szokták figyelni a tanösvény állapotát.

Milyen oktatási és környezettudatossági programokat kínálnak a látogatók számára?

Egész évben foglalható szolgáltatásunk a Fényes Tanösvényről szóló szakvezetések, mely tavasz óta már nem csak nagy csoportok számára érhető el, hanem családok számára is megfizethető lehetőség. Gyermekek részére szoktak szervezni a tanösvény látogatóközpontjától induló "Zöld detektív" programot, mely által játékos módon ismertetik a fiatal korosztály számára a természeti értékeinket és a lápos forrásvidék kialakulását, flóráját és faunáját.

Címkék:
túra, erdély, szórakozás, természet, kikapcsolódás,