Ez az igazán sokkoló: már Nyugat-Európában is a gazdagok luxusa lett a szórakozás?

Pénzcentrum2024. szeptember 23. 14:45

Az élőzenei koncertek jegyárai az elmúlt években jelentősen megemelkedtek, ami komoly kihívások elé állítja mind a rajongókat, mind az iparágat. Az Oasis példája jól szemlélteti ezt a trendet: míg 2009-ben egy állójegy a Wembley Stadionba 44,04 fontba került, addig a jövő nyári visszatérésükre ugyanez már 150 fontot kóstál. Ez jóval meghaladja az inflációval korrigált 68 fontos árat is - írja a BBC.

A jegyárak emelkedése nem egyedi jelenség - a Pollstar adatai szerint tavaly a világ 100 legjelentősebb turnéjának átlagos jegyára 101 font volt, szemben a 2022-es 82 fonttal. Az Egyesült Királyságban az emberek 51%-a állítja, hogy a magas árak miatt az elmúlt öt évben legalább egyszer nem ment el koncertre.

A drágulás mögött több tényező áll. Egyrészt a művészek igyekeznek kompenzálni a streaming miatti bevételkiesést, másrészt a turnék költségei is jelentősen megnőttek a világjárvány óta. Stuart Galbraith, a Kilimanjaro Live vezérigazgatója szerint

láttunk olyan projekteket, ahol a rezsiköltségek 35-40%-kal nőttek.

Nem minden előadó követi azonban ezt a trendet. Paul Heaton például 35 fontban maximálta jegyárait, míg Caity Baser mindössze 11 fontért kínálta koncertjeit. Ugyanakkor a kisebb helyszínek és fesztiválok különösen nehéz helyzetben vannak, sokan közülük kénytelenek voltak bezárni.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Live Nation adatai szerint a rajongók lelkesedése egyelőre töretlen, különösen a VIP-jegyek iránt. Gideon Gottfried, a Pollstar európai szerkesztője szerint "az emberek irracionális döntéseket hoznak", amikor kedvenc előadójukról van szó. Ugyanakkor vannak jelei annak is, hogy elértük a csúcsot, több nagy név is lemondta turnéját a magas árak miatt.

Címkék:
jegyárak, koncert, trendek, jegyár, koncertek, iparágak,