Ilyen nincs, tényleg végleg betilthatják a TikTok-ot? Kezd tisztulni a kép, minden egy irányba mutat

Pénzcentrum2024. szeptember 18. 19:02

A TikTok jogi útra tereli az Egyesült Államokban bevezetett korlátozó intézkedéseket. A népszerű videómegosztó alkalmazás tulajdonosa, a kínai ByteDance ellen hozott törvény értelmében a cégnek el kellene adnia amerikai érdekeltségeit, ellenkező esetben betiltják az alkalmazást az országban - jelentette a BBC.

A TikTok betiltásáról szóló jogszabályt mindkét nagy amerikai párt támogatta, aggódva amiatt, hogy a kínai kormány hozzáférhet a TikTok 170 millió amerikai felhasználójának adataihoz. A vállalat azonban tagadja, hogy a külföldi felhasználók adatait átadná a kínai hatóságoknak.

Joe Biden elnök még idén áprilisban írta alá a törvényt, amely kilenc hónapot ad a ByteDance-nek a TikTok eladására, további három hónap türelmi idővel. A cég szerint ez azt jelenti, hogy 2025 januárjáig vagy eladásra kényszerülnek, vagy leállnak az USA-ban. A TikTok májusban pert indított a törvény ellen, amit "alkotmányellenes tiltásnak" nevez. Shou Zi Chew, a cég vezetője kijelentette: "Magabiztosak vagyunk, és továbbra is harcolni fogunk a jogaitokért a bíróságon."

A ByteDance-nek a kínai hatóságok jóváhagyását is meg kellene szereznie az eladáshoz, de Peking ellenzi ezt a lépést. Számos amerikai alkotó és felhasználó is bírálta a lehetséges tiltást. A döntéshozók szerint a TikTok betiltásának legegyszerűbb módja az lenne, ha eltávolítanák azt az AppStore-okból. Ez megakadályozná, hogy új felhasználók letöltsék, és a meglévő felhasználók sem kapnának frissítéseket.

A törvény széles jogköröket biztosít az elnöknek az Oroszországhoz, Kínához, Iránhoz és Észak-Koreához kötődő alkalmazások korlátozására. A TikTok fellebbezésének tárgyalása szeptember 16-án kezdődik Washingtonban.

Címkék:
per, törvény, amerika, eladás, betiltás, usa, kína, peking, tiktok,