Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Pénzcentrum2024. szeptember 13. 16:10

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda. A szüret alatt a résztvevők nem csak a családi gazdaság történetével ismerkedhetnek meg, de részletes infókat kapnak a C-vitamiban rendkívül gazdag gyümölcs feldolgozásáról, meg is kóstolhatják és haza is vihetik a szuperélelmiszerből készült helyi termékeket.

A homoktövist közel 500 hektáron termesztik ma Magyarországon. Termése bogyós gyümölcs, sugárzó, világos narancssárga színű. Rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, emiatt természetes szövetségese immunrendszerünknek a betolakodó baktériumok, vírusok elleni küzdelemben.

A csipkebogyó után a homoktövis gyümölcseiben a legmagasabb a C-vitamin tartalom. Gyógyhatása és „igénytelensége” (bármilyen talajon megél) miatt mára szinte az egész világon elterjedt. A homoktövis termése időjárástól függően augusztus elejétől szeptember végéig érik, ekkor zajlik a szüret és a feldolgozás is. A homoktövis bogyó íze kellemes, savanykás, gyakran használják lekvár, szörp vagy gyümölcslé készítéséhez.

A hathektáros tápiószentmártoni bioültetvényén gazdálkodó házaspár, Kiss Attila és Zsíros Tünde 2020 óta állít elő feldolgozott homoktövis termékeket, különböző ízesítésű gyümölcsleveket, chutneykat, lekvárokat, szörpöket. Utóbbi bodzával kevert változatát arany minősítéssel díjazta a szakértő zsűri a legutóbbi Magyar Ízek Versenyén, ahol elismerést kapott még chutney borkocsonyájuk, az almás-mézes homoktövis lekvárjuk, valamint a mézes és a "sima" homoktövis velőjük is. Nem csak itthon, de a világ egyik leghíresebb élelmiszer akkreditációs versenyén, az angol Great Taste-en is felfigyeltek a magyar homoktövis különlegességekre. Tavaly a chilis szilva chutney-juk idén pedig borkocsonyájuk és mangó szörpjük gazdagodott egy-egy értékes, a minőséget jelző csillaggal.

Ezeket is megkóstolhatják, akik beneveznek Kisséknél az idei homoktövis élményszüretre, ahol a birtoklátogatáson mesélnek majd a növény jótékony hatásairól, felhasználásáról és feldolgozásáról is.

Bár a homoktövis ízét sokan megosztónak tartják, mi nagyon szeretjük és szüretek alkalmából rendszeresen készítünk finom limonádét a frissen facsart bogyókból. Az érdeklődőkkel, vásárlókkal folytatott személyes beszélgetésekből világosan kiderült számunkra, hogy ha ismerik is a homoktövis szót, nem ismerik magát a növényt. Nem tudják, milyen is egy igazi szüret, hogyan is jutunk el a kész velőig. Az élményszürettel az a célunk, hogy megismertessük ezt a szuperélelmiszert a nagyközönséggel

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- fogalmazott Kiss Attila, hozzátéve: ismerőseiktől kapták a tippet, hogy az ötletük pont passzolna a Brancsközösség kampányai közé.

Az ESBANA birtok élményszüretén ugyanis különböző csomagok közül választhatnak az egészségtudatos érdeklődők, akik, közösségi finanszírozás keretében rendelhetik elő a kívánt termékeket. A közösségi finanszírozási kampány az első hazai Kickstarter oldalon, a Brancskozosseg.hu-n fut, és még szűk egy hónapig tart. A kampány pár nap alatt máris elérte a kitűzött cél közel harmadát. A vevők számára abszolút kockázatmentes közösségi finanszírozási modell jellegzetessége, hogy a vásárlók csak akkor kapják meg az előrendelt terméket, ha a kampány eléri a kijelölt célösszeget. Ha nem, akkor hiánytalanul visszautalják a pénzüket.

(x)

Címkék:
egészség, szórakozás, kampány, egészséges életmód, közösség, szüret, közösségi finanszírozás, brancs, brancs közösség,