Megérkezett az új, felturbózott PlayStation 5: nem kell kompromisszumot kötni, ezeket tudja

Pénzcentrum2024. szeptember 11. 07:37

A Sony kedden rövid, kilencperces prezentációban mutatta be a PlayStation 5 konzol feljavított változatát, a PS5 Pro-t. Az immár négyéves alapmodell továbbfejlesztett verziója a gyártó szerint jelentősen nagyobb teljesítményre képes elődjénél - írja a Telex.

A vállalat ígérete szerint az új konzollal már nem kell kompromisszumot kötni a stabil teljesítmény és a kiváló grafika között. Emellett a régebbi, kompatibilis játékok teljesítménye is javulhat. A fejlesztésekért cserébe azonban magasabb árat kell majd fizetni a vásárlóknak, ráadásul az optikai meghajtó teljesen eltűnik a készülékből.

Mark Cerny, a konzol vezető tervezője elismerte, hogy bár a PS5 már önmagában is kiemelkedő volt számos területen - például a kontroller, a hangzás és a gyors betöltési idők tekintetében -, a grafikai teljesítmény terén még volt lehetőség a fejlődésre.

A fejlesztők igényeire reagálva a Sony olyan konzolt alkotott, amely állítólag képes egyszerre biztosítani a stabil 60 képkocka/másodperces (fps) teljesítményt és a kiváló látványt. Ezt három fő újítással érték el: egy akár 45 százalékkal erősebb videokártyával, háromszor gyorsabb sugárkövetéssel, valamint a kép mesterséges intelligencián alapuló felskálázásával, amihez saját technológiát fejlesztettek ki.

A bemutatón olyan népszerű játékokat használtak demonstrációként, mint a Spider-Man 2, a Ratchet & Clank: Rift Apart, a Horizon Forbidden West és a Hogwarts Legacy. Ezekhez külön frissítés érkezik majd, hogy kihasználhassák a PS5 Pro képességeit. A többi játék a PS5 Pro Game Boost funkcióra támaszkodhat, amely elméletileg stabilabb vagy jobb teljesítményt biztosíthat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az új konzol 2024 végén kerül piacra, 2 terabájtos SSD-vel felszerelve, kizárólag optikai meghajtó nélküli változatban. Kompatibilis lesz a korábban is kapható külső meghajtóval, amely további 50 ezer forintba kerül. Maga a konzol várhatóan 700 dolláros árcímkével debütál, ami az áfa és egyéb költségek miatt akár 280 ezer forintra is rúghat Magyarországon. Érdemes megjegyezni, hogy a Sony legutóbb 2023 októberében frissítette a PS5-öt egy Slim verzióval, amely főként a készülék méretén és az SSD kapacitásán változtatott, 200 gigabájttal megnövelve azt.

Címkék:
játék, szórakozás, playstation, gamer, videójáték,