Itt a friss kutatás, a magyarok továbbra sem kérnek az olimpiából: ennyien ellenzik most az ötletet

Pénzcentrum2024. augusztus 23. 09:42

A Publicus Intézet legfrissebb, Népszavának készített felmérése alapján a magyarok többsége továbbra sem támogatja Budapest esetleges olimpiai pályázatát.

A Publicus felmérése, amely Budapest olimpiai rendezését vizsgálta, a párizsi olimpia és a magyar sikerek miatt is aktuálissá vált. A kutatás alapján a megkérdezettek 41%-a lenne mellette, míg 55%-uk ellenzi az ötletet. Ez az arány alig változott az elmúlt években: 2021-ben 39% támogatta, 59% pedig ellenezte az olimpiát, 2016-ban pedig hasonlóan megosztott volt a lakosság, 45% igen és 50% nem aránnyal. A felmérés szerint csak a kormánypárti szavazók között van jelentős támogatottsága a budapesti olimpiának, itt 78% áll mellette, míg az ellenzéki szavazók 81%-a elutasítja az ötletet.

A fővárosban élők körében különösen népszerűtlen az olimpia gondolata, 59% nem szeretné, ha Budapest rendezne olimpiát, míg 37% támogatná. Ugyanakkor a megkérdezettek 65%-a úgy véli, hogy egy olimpia növelné az ország ismertségét, 56% pedig úgy gondolja, hogy javítaná Magyarország nemzetközi megítélését. Mindezek ellenére a lakosság 71%-a szerint a rendezés túl drága lenne, és a szükséges forrásokat inkább más célokra kellene fordítani. Sokan, 59% úgy vélik, hogy az országnak nincs elég pénze az olimpia megrendezésére, és 61% attól tart, hogy csak a Fidesz-közeli vállalkozók profitálnának belőle.

Az olimpia rendezésével kapcsolatos anyagi aggodalmakat tovább fokozza a párizsi példa, ahol az idei olimpia költségei az eredeti tervek több mint kétszeresére, mintegy 3200 milliárd forintra nőttek. Bár a bevételek egy része fedezi ezeket a kiadásokat, a francia állam is jelentős összegeket fordított a játékok finanszírozására. Ebből sokan azt a következtetést vonják le, hogy egy budapesti olimpia gazdaságilag nem lenne kifizetődő, különösen a jelenlegi magyar gazdasági helyzetben.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fotó: Róka László, MTI/MTVA 
 

Címkék:
olimpia, Budapest, kutatás, magyarok, főváros,