Kész, vége! Túladnak a legendás budapesti éttermen: nincs megállás, folytatódik a csődhullám?

Pénzcentrum2024. augusztus 7. 11:30

Úgy tűnik, hogy továbbra sem lélegezhetnek fel a vendéglátóhelyek tulajdonosai. Négy évvel a járvány okozta ideiglenes bezárások után sem állt vissza a régi rend és még a legjobb helyeknek is nehéz talpon maradni. Ezúttal azt az ingatlant hirdették meg eladásra, amelyben a legendás, budai Remíz Étterem és Kávézó üzemel. A leírás szerint az egységet a vevő tovább üzemeltetheti, vagy bérbe is adhatja.

Korábban már írtunk róla, hogy az elmúlt 4 év alaposan megtépázta a vendéglátóipart. A „szerencsétlenség hullám” a koronavírus-járvánnyal indult, amikor sokan az ideiglenes bezárások után, véglegesen lehúzták a rolót. A COVID időszakot követő energiaválság, majd a nagymértékű infláció további népszerű kávézókat, éttermeket, cukrászdákat kényszerített térdre.

A kialakult helyzetben a vendéglátóhelyek nem győzték a dolgozói bérek kifizetésével, a fenntartással járó terheket és a problémát csak tovább mélyítette a forgalom drasztikus csökkenése. Az embereknek nem maradt pénze az éttermi látogatásokra és a turizmusnak is bőven kellett idő, hogy a járvány után valamelyest helyreálljon.

2019-ben még az utolsó békés évben 51 329 vendéglátóhely volt összesen Magyarországon, majd ez a szám 2023-ra 45 914-re csökkent, vagyis 5400-zal kevesebb lett.

A válság leginkább a vidéki egységeket érintette, de érintett volt több ismert, fővárosi hely is. Júniusban számoltunk be róla, hogy az RTL séfjének, Pallag Dávidnak is be kellett zárnia a Rutin Éttermet, amely több jelentős díjat és Michelin-ajánlást is kapott az elmúlt években. Júliusban írtunk róla, hogy a szintén Michelin-ajánlással rendelkező Laurel Étterem is bezár 5 év után. Tavaly év végén pedig a tiszafüredi Mariska Étterem végleges leállásáról adtunk hírt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Most ismét egy budapesti étterem keresi új tulajdonosát. A Csorba Dániel ingatlanos nevéhez kötődő, DANDAN ajánlatai között bukkantunk rá a Remíz Étterem és Kávézó hirdetésére, amelyben az egységet kínálják eladásra a tulajdonosok nyugdíjba vonulása miatt.

Az étterem Buda egyik legfrekventáltabb zöldövezeti területén működött, 32 éven keresztül. A 720 négyzetméter összterületű, közel 500 fő vendéglátására alkalmas helyet 448 millió forintért vásárolhatja meg a leendő vevő. A komoly múltra visszatekintő egység egykori vendégei bizonyára reménykednek a folytatásban és talán nem is hiába. A leírás szerint egy beruházást követően, magas megtérülési lehetőséggel tovább üzemeltethető lehet a Remíz vagy éppen bérbe is adható.

Címkék:
étterem, ingatlan, járvány, csőd, eladó, éttermek, bezárások, étteremturizmus,