Hatalmas pofont kapott a Google: feldarabolhatják az amerikai óriást?

Pénzcentrum2024. augusztus 6. 16:14

Egy amerikai bíró hétfőn meghozott döntése szerint a Google jogellenesen járt el, amikor eltiporta a konkurenciát és fenntartotta monopóliumát az online keresés és a kapcsolódó hirdetések terén. Ez a mérföldkőnek számító ítélet komoly csapást jelent az Alphabetre, a Google anyavállalatára - írja a BBC.

A Google-t 2020-ban perelte be az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) az online keresőpiac mintegy 90%-a feletti ellenőrzése miatt. Az ügyet időnként úgy jellemezték, mint ami egzisztenciális fenyegetést jelent a Google és tulajdonosai számára, tekintettel a keresési és online hirdetési üzletágban való dominanciájára. Egyelőre nem világos, hogy milyen szankciókkal szembesülhet a Google és az Alphabet.

A kormány "strukturális enyhítést" kért - ami elméletileg akár a vállalat feldarabolását is jelentheti. Amit Mehta amerikai kerületi bíró döntésében kijelentette, hogy a Google milliárdokat fizetett azért, hogy az okostelefonokon és a böngészőkben alapértelmezett keresőmotor legyen.

Az Alphabet közölte, hogy fellebbezni tervez az ítélet ellen.

Ez a döntés elismeri, hogy a Google kínálja a legjobb keresőmotort, de arra a következtetésre jutott, hogy nem szabadna megengedni, hogy könnyen elérhetővé tegyük

- hangzott el a vállalat ítélettel kapcsolatos közleményében.

Ugyanakkor Merrick Garland amerikai főügyész "az amerikai nép történelmi győzelmeként" üdvözölte a döntést:

Egyetlen vállalat sem állhat törvények felett - függetlenül attól, milyen nagy vagy befolyásos.

A szövetségi trösztellenes szabályozó hatóságok más folyamatban lévő pereket is indítottak nagy technológiai vállalatok - köztük a Facebook (Meta Platforms), az Amazon.com és az Apple Inc. - ellen.

A hétfői ítélet egy 10 hetes washingtoni tárgyalást követően született meg. Az ügyészek azt állították, hogy évente több milliárd dollárt költött arra a Google, hogy alapértelmezett keresőmotorként előre telepítve legyen minden platformon.

Az Egyesült Államok szerint a Google jellemzően évente több mint 10 milliárd dollárt fizet ezért a kiváltságért. Ezzel biztosította magának azt az előnyt, amely révén folyamatosan hozzáférhetett felhasználói adatokhoz - ez pedig segített fenntartani piaci pozícióját.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legjobb bizonyíték: nézzük csak meg, mennyit költöttek erre!

- érvelt Kenneth Dintzer ügyvéd.

A Google ügyvédei azt hangsúlyozták, azért ragaszkodnak hozzájuk felhasználók milliói világszerte mert hasznosnak találják szolgáltatásaikat.

A Google azért nyer mert jobb

- tette hozzá John Schmidtlein védőügyvéd.

Mehta bíró azonban arra jutott: ha egy új belépő cég minőségi szempontból képes lenne versenyezni velük akkor is csak akkor tudna sikerrel járni, ha kész lenne több milliárd dolláros bevételrészesedést fizetni partnereinek.

A technológiai vállalat ellen a hirdetési technológiája miatt indított másik per szeptemberben kerül bíróság elé.

 

Címkék:
online, google, amerika, ítélet, vállalat, döntés, keresés, amerikai egyesült államok, amerikai, bíró,