Hatalmas bajban a TikTok: gyerekek elleni jogsértésért perlik a kínai videómegosztót

Pénzcentrum2024. augusztus 6. 15:14

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium újabb pert indított a TikTok ellen, azzal vádolva a népszerű közösségi médiaplatformot, hogy jogellenesen gyűjti a gyerekek adatait, és nem reagál megfelelően, amikor a szülők megpróbálják törölni a gyerekeik fiókját. A minisztérium szerint a TikTok gyakorlata súlyosan sérti a gyerekek magánéletét, megszegve azokat a törvényeket, amelyek előírják, hogy az online cégeknek szülői beleegyezést kell kérniük a 13 év alattiak adatainak gyűjtéséhez - írja a BBC.

A tisztviselők szerint a TikTok és anyavállalata, a ByteDance "visszaeső elkövetők", hiszen már 2019-ben is hasonló ügyben kerültek bíróság elé. A cég azonban vitatja az állításokat, és hangsúlyozza, hogy büszke a gyerekek védelmére tett erőfeszítéseire.

Nem értünk egyet ezekkel az állításokkal, amelyek közül sok olyan múltbeli eseményre és gyakorlatra vonatkozik, amelyek tényszerűen pontatlanok vagy amelyekkel már foglalkoztunk

- mondta a vádakkal kapcsolatban a TikTok szóvivője.

Egy felülvizsgálat során kiderült, hogy 1 700, még 2019-2020-ban elindított fiók törlésére irányuló kérésből 30% még 2021 novemberében is aktív volt. A moderátorok csak akkor léphettek közbe, ha egyértelmű bizonyítékot láttak arra vonatkozóan, hogy egy felhasználó kiskorú. Ráadásul korlátozott hozzáférést kaptak a felhasználói videókhoz és csak néhány másodpercük volt dönteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A tisztviselők most azt kérik a bíróságtól, hogy rendelje el a TikTok tevékenységének leállítását és szabjon ki büntetéseket minden egyes jogsértésért.

Brian Boynton főügyészhelyettes szerint erre azért van szükség, hogy megakadályozzák az alpereseket abban, hogy szülői beleegyezés nélkül gyűjtsék össze és használják fel kisgyerekek személyes adatait.

Címkék:
gyerek, gyermek, minisztérium, applikáció, gyermekek, tiktok, amerikai,