Olimpia 2024 Párizs: itt a szombati program, Hámori Luca és Milák Kristóf is aranyért küzd

Pénzcentrum2024. augusztus 3. 06:07

Szombaton férfi 100 méter pillangóúszásban és a női kardozók csapatversenyében van esély elsősorban magyar éremszerzésre a párizsi olimpia szombati versenynapján, amelynek során a 66 kilogrammos Hámori Luca az ökölvíváson, sőt, akár az egyetemes sporton is túlmutató mérkőzést vív a negyeddöntőben az algériai Iman Heliffel.

A 200 méter pillangón szerda este olimpiai ezüstöt nyert Milák Kristóf - Tokió ötkarikás aranyérmese - péntek délelőtt a saját előfutamát megnyerve jutott be a 100 méter pillangó középdöntőjébe, és az 50.19 másodperces időeredménye alapján várhatóan ott lesz a szombat esti fináléban is, ahol éremesélyesként állhat majd rajtkőre. Ugyanebben a számban lehet érdekelt Párizs első magyar olimpiai aranyérmese, a 100 méter háton csütörtökön győztes Kós Hubert, de hogy ő képes lesz-e a középdöntőből továbbjutni, az csak a péntek esti úszóprogram során válik majd el.

Ami a többi úszót illeti, Senánszky Petra 50 méter gyorson, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán pedig 1500 méter gyorson ugrik medencébe a szombat délelőtti előfutamok során, ha pedig Senánszkynak sikerül a továbbjutás, akkor az esti elődöntőben is érdekelt lesz.

A női kardvívóknál hétfőn Márton Anna és Szűcs Luca esetében is a negyeddöntő jelentette a végállomást az egyéni küzdelmek során, szombaton viszont kétszeres világbajnokként lépnek pástra a csapatversenyben Pusztai Lizával és Battai Sugárral kiegészülve, az első ellenfél pedig Japán lesz a nyolc között.

Nem feltétlenül sportszakmai szempontból, de mindenképpen hatalmas figyelem övezi majd az ökölvívó Hámori Luca mérkőzését algériai ellenfelével a 66 kg negyeddöntőjében. A 25 éves Iman Helifről ugyanis a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómái vannak. Helif az első mérkőzését Párizsban úgy nyerte meg, hogy olasz ellenfele alig 40 másodperc után feladta a küzdelmet vele szemben, mert túlságosan erősnek érezte az ütéseket. Angela Carini az eredményhirdetés után nem volt hajlandó kezet fogni a világbajnoki ezüstérmes Heliffel, és sírva hagyta el a szorítót. Az algériai bokszoló olimpiai jelenléte ellen széles körű nemzetközi tiltakozás indult meg, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteken egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) az ügyben. A MOB elsősorban az esélyegyenlőséget és a tisztességes versenyhez fűződő jogok védelmét hangsúlyozza, miközben a Magyar Ökölvívó Szakszövetség hivatalos levelet tervezett küldeni a MOB-nak és a NOB-nak is Helif szereplése miatt.

Maga az érintett, a hazai ökölvívósport első női olimpikonjaként Párizsban már két meccset nyert Hámori Luca korábban úgy nyilatkozott szombati ellenfeléről, hogy "akik engedték elindulni, biztosan meggyőződtek róla, hogy nő". Hozzátette, ő felkészül az összecsapásra, és az algériaival kapcsolatos kérdőjelek csak még értékesebbé tennék a győzelmét.

Az egyéniben a várakozásoktól elmaradó eredményeket produkáló cselgáncsozók szombaton a vegyes csapatversenyben lesznek érdekeltek, de nem ők lesznek az esélyesek a jó erőkből álló olaszokkal szemben a 32 között.

Atlétikában a péntek délelőtt országos csúccsal továbbjutó Takács Boglárka a női 100 méteres síkfutás elődöntőjében indul szombat este.

Befejezi párizsi szereplését az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz, aki a délelőtti C döntőben a 13. hely megszerzéséért száll majd vízre, s a tervek szerint folytatódnak az ILCA 6 és az ILCA 7 hajóosztály küzdelmei a vitorlázóknál, előbbiben a világ- és Európa-bajnok Érdi Márivál, utóbbiban pedig az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatánnal a mezőnyben.

A kerékpáros Valter Attila az egyéni időfutamban szombaton elért 22. helye után ezúttal a szombaton 11 órakor rajtoló mezőnyversenyben áll rajthoz, a női sportpisztoly fináléjában pedig a pénteki alapverseny első helyezettjeként a legjobb nyolcba jutott Major Veronika lép lőállásba.

A női kézilabda-válogatott már csütörtökön biztosította a helyét a negyeddöntőben, szombaton 9 órakor pedig a szintén már biztosan továbbjutó hollandokkal találkozik a csoportkör utolsó fordulójában.

Medencébe ugrik szombat délután a két győzelemnél és egy vereségnél járó férfi vízilabda-válogatott is, amely ezúttal az ausztrálokkal csap majd össze.

A szombati program tehát:

ATLÉTIKA (Stade de France)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 19.50: NŐI 100 M elődöntő (Takács Boglárka), DÖNTŐ

CSELGÁNCS (Mars-mező Aréna)

  • 8.00: csapatverseny (Pongrácz Bence, Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Vég Zsombor, Pupp Réka, Özbas Szofi, Gercsák Szabina) - mérkőzések az elődöntőig, vigaszág
  • 16.00: CSAPATVERSENY - BRONZMÉRKŐZÉSEK, DÖNTŐ

EVEZÉS (Vaires-sur-Marne-i evezős pálya)

  • 9.42: C DÖNTŐ - FÉRFI EGYPÁR (Pétervári-Molnár Bendegúz)

KERÉKPÁR, ORSZÁGÚTI (Trocadéro)

  • 11.00: FÉRFI MEZŐNYVERSENY (Valter Attila)

KÉZILABDA (Dél-párizsi 6-os Aréna)

  • női csoportmérkőzés, B csoport, 5. (utolsó) forduló:
     9.00: MAGYARORSZÁG-Hollandia

ÖKÖLVÍVÁS (Észak-párizsi Aréna):

  • 17.22: női 66 kg, negyeddöntő, Hámori Luca-Iman Helif (algériai)

SPORTLÖVÉSZET (Chateauroux-i Lőtér)

  • 9.30: NŐI SPORTPISZTOLY, DÖNTŐ (Major Veronika)

ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna)

  • 11.00: előfutamok - női 50 m gyors (Senánszky Petra), férfi 1500 m gyors (Betlehem Dávid, Sárkány Zalán)
  • 20.30: elődöntők, döntők - FÉRFI 100 M PILLANGÓ (Kós Hubert?, Milák Kristóf?), női 50 m gyors (ed, Senánszky Petra?)

VITORLÁZÁS (Marseille-i yachtkikötő)

  • 11.00: ILCA 6 (Érdi Mária), ILCA 7 (Vadnai Jonatán) - futamok

VÍVÁS (Nagy Palota)

  • 13.00: női kard csapat, negyeddöntő (Magyarország-Japán)
  • 14.30: mérkőzések az 5-8. helyért
  • 15.20: elődöntő
  • 16.10: mérkőzés a 7. és az 5. helyért
  • 19.00: NŐI KARD CSAPAT, BRONZMÉRKŐZÉS
  • 20.00: NŐI KARD CSAPAT, DÖNTŐ

VÍZILABDA (Vizes Központ)

  • férfi csoportmérkőzés, B csoport, 4. forduló:
    15.00: Ausztrália-MAGYARORSZÁG

Címkék:
sport, verseny, magyarok, boksz, győzelem, vívás, olimpia2024, Párizs2024,