Párizs 2024: ennyibe kerül egy napijegy, bérlet az olimpiára

MTI2024. július 20. 14:05

Új rendszer lépett érvénybe mától Párizsban és környékén a tömegközlekedésben: "Párizs 2024"-es bérlettel korlátozás nélkül lehet utazni. A napijegy 16 euróba kerül, két napra 30, háromra 42, négyre 52, ötre 60, hétre 70 eurót kell fizetni érte. Hatnapos változat nincs, ugyanakkor a hosszabb ideig maradók két hétre szólót is vásárolhatnak 140 euróért az interneten. A bérletek az Ile-de-France régió összes vonalára érvényesek és a paralimpia végéig, szeptember 8-ig vásárolhatók.

A Le Parisien beszámolója szerint az új termékeket elsősorban a turistáknak, illetve az olimpiai eseményekre, versenyekre utazóknak alakították ki, a bérletek az Orly és a Roissy repülőtérre is érvényesek. Ugyanakkor mostantól nem lehet Navigo heti bérletet és napijegyet vásárolni a paralimpia végéig.

A közlekedési díjtételek egyébként emelkednek, a viteldíjak növekedésével azt a célt szeretnék elérni a döntéshozók, hogy meglegyen a fedezet az átlagosan 15 százalékkal növekvő szolgáltatásra, és hogy az olimpiai és paralimpiai játékokkal kapcsolatban ne keletkezzen adósság a tömegközlekedésben.

Korlátozott fennakadásokat okozott a világméretű informatikai hiba

A párizsi olimpia rendszerében is okozott fennakadást a pénteki, világméretű informatikai hiba, de a szervezőbizottság közlése szerint a néhány óráig tapasztalható zavarok "korlátozottak" voltak, és a délután vége felé megszűntek. A globális leállás az egyenruhák és az akkreditációk kiosztásában okozott gondot, mintegy hét órával a hibák jelentkezése után azonban visszaállt a normális működés.

A zavar elkerülhetetlenül lassította a sportolók és a küldöttségek fogadását - ismerte el Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke az olimpiai faluba történő beköltözésre utalva. A délután vége felé azonban helyreállt az akkreditációs központok működése. A kiesés miatt 21 helyett 23 óráig tartottak nyitva ezek az irodák.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szervezőbizottság közlése szerint a jegyértékesítő rendszer működését nem akasztotta meg a leállás és ugyancsak fennakadás nélkül folytatódtak az utolsó munkálatok a versenyhelyszíneken. Az olimpiai láng pénteken a Párizstól északra található Val-d'Oise megyében haladt szintén problémamentesen.

Nem az olimpiai informatikai rendszert érintette, de a játékokra érkezők fogadását nehezítette, hogy a légiforgalomban bekövetkezett fennakadások miatt a küldöttségek utazása sok esetben eleve módosult, és voltak zavarok a két nagy repülőtéren, a Roissyn és az Orlyn is.

Címkék:
utazás, olimpia, jegy, sport, belépő, párizs, szórakozás, sportolás, sportrendezvény, sportturizmus, 2024, olimpia2024, Párizs2024,