Így él ma a világhírű magyar feltaláló, Rubik Ernő: elképesztő titkokat árult el a bűvös kocka atyja

Pénzcentrum2024. július 11. 10:15

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli a hét végén Rubik Ernő, a róla elnevezett, világszerte híres játékkocka megalkotója.

Holnapután ünnepli nyolcvanadik születésnapját Rubik Ernő magyar feltaláló, akit a világon legtöbben a róla elnevezett bűvös kocka kitalálójaként ismernek. A születésnap alkalmából Rubik a Blikknek adott interjút.

Rubik Ernő elmondta: kimondottan nem szereti, ha a kockára úgy hivatkoznak, mint amit "ki kell rakni", ő inkább más kifejezéseket tartana helyesnek.

A kirakás szóra nagyon allergiás vagyok, és nem tudom, hogyan tudnék ez ellen küzdeni, nem akarom, hogy használják. A megoldás, a forgatás, a játék a jó szavak, mert kirakni valamit egymástól független darabokból lehet

- kezdte az interjú a feltaláló, aki elmondta, hogy családi körben ünnepli majd a kerek születésnapot. Igaz, hogy unokáival ezt nehezebb leszervezni, de abban bízik, hogy most a nyári szünetben azért sikerül.

Ők egészen mások. Nincs idő együtt lenni, mert nekik sincs idejük. Olyan az életformájuk – különösen akkor, ha sportolnak valamit és tehetségesek –, hogy eltűnnek, szinte kilépnek az életből. De van a nyár, a szabadság, amikor együtt lehetünk

- mondta erről a Kossuth-díjas feltaláló. Azt is elárulta, vajon hányan tudják még a világon ötven év után, hogy a Rubik-kocka magyar találmány, és kitért arra is, hogy miért nem bánja már, ha hamisítják a találmányát:

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Két országban, Izraelben és Franciaországban biztosan tudják, ott ugyanis lefordítva „Magyar Kockának” hívják. Egy eurótól a száz euróig mindenféle áron lehet kapni, de az egy eurósnak az az előnye, hogy annyiért Afrikában is meg tudják venni

- mondta Rubik Ernő.

címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

Címkék:
ünnep, magyar, szórakozás, ünnepnap, születésnap,