Végleg eltűnhet a Chicken Big Mac a hazai McDonald's éttermekből? Súlyos dolog derült ki sokak kedvenc burgeréről

Pénzcentrum2024. június 5. 15:40

Az Európai Unió második legmagasabb bírósága kimondta, hogy a McDonald's nem jogosult a "Big Mac" védjegy használatára baromfitermékek esetében, mivel öt évig nem alkalmazta azt, így részben az ír Supermac's javára döntött egy hosszú ideje tartó védjegyvitában.

Az Európai Unió második legmagasabb bírósága, a luxembourgi székhelyű Törvényszék szerdai ítéletében kimondta, hogy az amerikai McDonald's gyorsétteremlánc nem rendelkezik jogosultsággal a "Big Mac" kifejezés használatára baromfitermékek esetében. Ez azután történt, hogy az ír Supermac's étteremlánc sikeresen vitatta meg a McDonald's védjegyhasználatát egy hosszan tartó jogi eljárásban - írja a Reuters.

A vita gyökerei 2017-re nyúlnak vissza, amikor a Supermac's kísérletet tett arra, hogy megvonja a McDonald's-tól a Big Mac védjegy használatának jogát. A McDonald's eredetileg 1996-ban jegyeztette be ezt a nevet hús- és baromfitermékek, valamint éttermi szolgáltatások kapcsán. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) kezdetben elutasította a Supermac's kérelmét és fenntartotta a McDonald's jogát a kifejezés használata mellett.

A Supermac's, mely 1978 óta üzemelteti éttermeit Galway városában és többek között marha- és csirkehamburgereket, valamint sült csirkefalatkákat kínál vendégeinek, ezután bíróság elé vitte az ügyet.

A Törvényszék mostani döntésével részben hatályon kívül helyezte és módosította az EUIPO korábbi határozatát. A bírák megállapították, hogy a McDonald's nem tudta kellően igazolni, hogy az elmúlt öt év során folyamatosan használta volna az EU-ban ezt a védjegyet bizonyos árukra és szolgáltatásokra vonatkozóan.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A McDonald's még nem reagált hivatalosan az ítéletre. Azonban fontos megjegyezni, hogy van lehetőség fellebbezni az Európai Unió Bíróságánál, ami az EU legfelsőbb bírói fóruma.

Címkék:
unió, európai unió, bíróság, meki, gyorsétterem, big mac, védjegy, mcdonalds, mcdonalds magyarország,