Siralmas helyzetben a hazai vendéglátás: már senkinek nincs pénze étterembe járni

Portfolio2024. május 12. 10:31

Az elmúlt években a vendéglátóipar messze a Covid előtti időszak alatt teljesített. Az idei év lehet az első, amikor a vendéglátás volumene meghaladhatja az utolsó békeév, a 2019-es esztendő teljesítményét. Mostanra kevesebb az étterem, mint a járvány előtt volt, és a dolgozók száma is csökkent a szektorban. Az emberek pedig ritkábban térnek be a vendéglátóhelyekre - Portfolio.

Ritkábban engedhetik meg maguknak az étterembe járást a magyarok. Az élelmiszerek, az alapanyagok és az energiaárak emelkedése miatt a lakosságnak egyre kevesebb pénze maradt étterembe járni, és az éttermi árak emelkedése miatt eltűnt egy fogyasztói réteg.

A vendéglátósok szerint a külföldi vendégeknek az akár 15-20 eurós főétel ár is megszokott, de a magas színvonalhoz ők is ragaszkodnak.

A 6-7 ezer forintos ár egy főételért már a magyar vendégek számára sem meglepő. Salátával, itallal és desszerttel együtt a 10 ezer forint feletti egy főre jutó fogyasztási számla nem veri ki a biztosítékot.

Az előrejelzések szerint azonban a reálbérek emelkedése miatt némi keresletélénkülés lesz a vendéglátásban is, így 4 szűk esztendő után a következő időszak már jobban alakulhat.

Címkék:
pénz, étterem, vendéglátás, vendéglátóhely, emelkedés, szórakozás, hazai, vendéglátóhelyek,