Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Pénzcentrum2023. október 25. 16:15

A TriflaFram szarvasgombái, Gyulai Évi Designer Szörpje, a Birsbirtok és a Tokaj-hegyaljai MyWine eredményes kampányai után újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, többeknek csak Főzelékes Feri, aki nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint, hogy javítson a főzelékek hazai megítélésén.

A túllisztezett, csomós, vagy túl folyós főzelékekről szinte mindenkinek vannak kellemetlen gyermekkori emlékei, sokak számára a főzelékkel szembeni ellenérzés az iskolai menzákról hozott beégett trauma. A főzelék emiatt sokáig a magyar gasztronómia mostohagyereke volt. Hivatalos leírása szerint a főzelék olyan „növényből készült főétel, amelyet rendszerint rántással, habarással sűrítve, többnyire fűszerrel ízesítve, különféle sűrűségűre főzve készítenek el”. De korántsem mindegy, hogy azt miként teszik.

A hazai konyhákban néhány éve szerencsére megjelentek azok az újszerű feldolgozások, melyek nyomán a főzelékek a korábban ismertekhez képest egészen más dimenzióban kerülnek az asztalra. A főzelékekről kialakult kép újra definiálásában élen jár Szatmári Ferenc, aki három szakácskönyvet is írt már a főzelékek, saláták izgalmas újraértelmezéséről. Ő például klasszikus értelemben véve soha sem rántja vagy habarja be főzelékeit. Nem lisztet, hanem keményítőt, vagy zöldségpürét használ, azzal keveri ki a sűrítésre használt tejszínt vagy kókusztejet. Egyrészt ettől, másrészt a friss fűszerektől, továbbá a szezonális zöldségektől lesznek olyan ízűek és állagúak, amelyek egészséges és tudatos étkezési alternatívát jelentenek bármely korosztály számára. 

Sokakban nagyon mélyen élnek a rossz berögződések a főzelékekkel kapcsolatban, az én misszióm ezen a képen javítani. A küldetés szempontjából szinte mindegy, hogy ezeket az újszerű zöldségfeldolgozásokat főzeléknek hívjuk-e vagy sem, a lényeg, hogy az étel finom, tápláló és egészséges legyen. Nagyon örülök, hogy a Brancson futó kampányban ennyien előre is bizalmat szavaztak nekünk, azon leszünk, hogy ezt maximálisan megháláljuk"

- reagált kampánycél elérésére Főzelékes Feri, akivel nemrég a Pénzcentrum vlogja a CashTag is készített egy interjút:

A HIPPEACE főzelék- és salátabár november elején nyílik Budapesten a Klauzál téri piacnál, kínálatban nemcsak újhullámos főzelékeket találunk izgalmas feltétékkel, de lesznek gabonaalapú kevert saláták és levesek is. Az alapítók nem feledkeznek meg a fenntarthatóságról sem: szűkített választékkal csökkentik a pazarlást, és kizárólag környezettudatos csomagolásban szolgálják fel ételeiket. Van lehetőség náluk arra is, hogy a vásárlók egy rászorulónak biztosítsanak egy tál ételt, melyet a Józsefvárosi Családsegítő Szolgálaton keresztül adnak át.

A Brancs platformon, ami összeköti a jó ötleteket a leendő vásárlókkal, a TriflaFram szarvasgombái, Gyulai Évi Designer Szörpje, a Birsbirtok és a Tokaj-hegyaljai MyWine eredményes kampányai után a HIPPEACE főzelék- és salátabár már az ötödik olyan gasztronómiai sikertörténet, amely bizonyítja a közösségi finanszírozás létjogosultságát és erejét a hazai kickstarter piacon, a projektekre eddig összesen 8.7 millió forint gyűlt össze.

Címkék:
gasztronómia, főzelék, közösségi gazdaság, közösségi finanszírozás, gasztronómiai, brancs, brancs közösség, crowdfunding,