Pénzcentrum • 2023. május 31. 16:04
Mindegy, merre indulunk az országban, díjnyertes vendéglátóhelyekben biztosan nem lesz hiány. A Dining Guide 2023-ban is kiosztotta a fővároson kívüli legjobb éttermeknek járó elismeréseket . A Pénzcentrum megnézte, hol, mennyiért ehetünk.
A vidéki magyar éttermek izgalmas szárnyalását a Michelin Guide francia étteremkalauz tavalyi megjelenése már bebizonyította, hiszen első alkalommal került sor arra, hogy számos vendéglátóegység helyet kapott benne a fővároson kívül is. Ezen éttermek nagy része szerepel az Audi Dining Guide TOP 10 Vidéki Étterem listáján is, élén a tavaly két Michelin-csillaggal jutalmazott tatai Platán Gourmet-val, mely egyben az Év Étterme is lett 2023-ban. De nézzük a lista további szereplőit!
1. Platán Gourmet Étterem - Tata
Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. Az újkori magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja Budapesttől 50 kilométerre, a Tatai-tó partján, festői környezetben – egy öreg platánfa mellett – valósította meg fine dining éttermi koncepcióját. 2021-ben az addigi Platán formáció új koncepcióval, a Platán Gourmet étteremmel gazdagodott. Pesti István séf több évtizedes munkásságát alapvetően csak fine dining stílusú helyekkel lehetett azonosítani. A séf egyértelműen egy ízig-vérig kiemelkedő minőségű gasztronómiát bemutató helyet hozott létre. Konyhája nehezen kategorizálható, a hazai, vidéki éttermek az utóbbi években trendszerű farm-to-fork, sok esetben klisés koncepcióját elkerülve, nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gasztronómiai gondolkodásmódot képvisel. Az idei évben alapvetően 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi. A heti négynapos nyitvatartással működő boutique-étterem csak vacsoraidőben érhető el.
12 fogásos degusztációs vacsora a gasztroszínházban: menüsor: 87 000 Ft,
- borpárosítás: 39 000 Ft,
- alkoholmentes italpárosítás: 19 000 Ft
12 fogásos degusztációs vacsora a kék-fehér szalonban: menüsor: 79 000 Ft
- borpárosítás: 39 000 Ft
- alkoholmentes italpárosítás: 19 000 Ft
2. 42 Restaurant
2022-es megnyitását követően rögtön berobbant a hazai fine dining éttermek világába. A tulajdonosok működtetik az Esztergom sétálóutcájában található 42ROOM Boutique Hotelt, amelynek alsó szintjét foglalja el az étterem. Az étterem atmoszféráját egyedi, kortárs, modern belső tér határozza meg, a berendezés és az éttermi eszközök kiváló minőségű luxusmárkák termékei. Az étterem gasztronómiai felfogását az ismert séf, Barna Ádám képviseli társtulajdonos-séf pozícióban, aki az utóbbi évek magyar gasztronómiai életének egyik felfedezettje. Érthető, progresszív jegyeket felmutató konyhája népszerű a gourmet stílust kedvelők körében. A modern gondolkodású séf szakítva a regionális szemlélettel, nagyon szabad, egyedi konyhai elképzelést valósít meg. Az alapvetően csak degusztációs menüt kínáló étterem a hazai, vidéki kisvárosi éttermek gondolkodásmódjától eltérően bátor, a kortárs világkonyha népszerű ételeinek egymás mellé rendelésével és esetenként azok fúziójával operál. Heti négynapos nyitvatartással, szerdától péntekig vacsora-, szombatonként pedig ebéd- és vacsorakínálattal várja a vendégeit.
A kóstoló menü ára 48 ezer forint
- + Alkoholmentes italpárosítás: 18 ezer forint
- + Young and terroir borsor 24 ezer forint
- + Premium borsor 38 ezer forint
- + Big ones borsor 198 ezer forint
A menüsor így áll össze:
- Amuse Bouche
- Tengeri sügér
- Füst és jég
- Melegen füstölt tokhal
- Roppanós káposzta
- Kacsamáj burger
- Dámvad
- Bárány
- Rebarbara
- Faberge
3. Platán Bisztró
A fine dining vonalú Platán Gourmet könnyed stílusú, „fine-bistro” testvére a tatai Platán Bisztró. A konyha gasztronómia koncepcióját a csoport vezető séfje, Pesti István jegyzi, a konyhát Mogyorós Donát séf irányítja. A választék színes képet mutat: egyaránt találunk minőségi hazai és külföldi nyersanyagokból készített ételeket az étlapon.Konyháját nemzetközi alapokon nyugvó gondolkodásmód jellemzi, ami főként helyi alapanyagokból összeállított, kifinomult, letisztult ételekben ölt testet. A tálalás a klasszikus bisztró stílustól eltérően egyedi fine dining jegyeket mutat – precízen a hely stílusához igazítva. A desszertválaszték magasan kiemelkedik a vidéki éttermek színvonalából.
- Süllő, csicsóka, hagyma 4 500 Ft
- Kecskesajt 3 800 Ft
- Halászlé, gyufatészta 3 500 Ft
- Tyúkhúsleves, daragaluska 2 500 Ft
- Rántott mangalicakaraj 6 400 Ft
- Malaccsászár 6 800 Ft
- Pisztráng 7 500 Ft
- Kacsamell-tekercs 7 500 Ft
- Trópusi krémes 1 850 Ft
- Ribizli-joghurt 1 750 Ft
- Passió-karamell tarte 1 750 Ft
- Lúdláb 1 950 Ft
- Fekete kavics 1 950 Ft
4. Anyukám Mondta
Az ikonikus Anyukám Mondta mára az egyik legismertebb, minőségi felfogású vidéki étterem Magyarországon. Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár gourmet bistro stílusjegyeket mutató olasz-magyar éttermét lehetetlen az ismert kategóriákba sorolni. Az étterem és az „encsi olaszok sztori”, a magas minőségű alapanyagok fétise, a perfekcionista konyhai filózófia, a helyhez és a történetükhöz igazított étlap összeállítása, az ételek – a szó nemes értelemben vett – egyszerűsége, a kevesebb néha több filozófia jó arányérzékkel megfogott értelmezése együttesen jelentik a helyet. Az étlap eklektikus kínálatát a tradicionális, de kortárs módon értelmezett olasz és magyar ételek alkotják.
- Kakasleves – házi tészta 1690 forint 2390 forint
- Carbonara – nduja – pecorino 3890 forint
- Ricottás derelye – habzó vaj – zsálya 3890 forint
- Nyúl zsályával sütve – gnocchi – tavaszi zöldségek 5590 forint
- Zempléni bárány kebab – humusz – pita 6290 forint
- Borjúláb és malacfüle 5590 forint
- Txuleta 2500 forint - 100g
- Bébicsirke egészben sütve – citrus – ázsiai saláta 5590 forint
- Rántott hús Aranypecsenye vajban sütve – burgonya – mandula 5990 forint
- Ragacsos oldalas 5590 forint
- Rántott pacal – sós citrom aioli 3290 forint
- Lampredotto – salsa verde / 4290 forint
- Toszkán pacal – véres hurkás cipó / 4290 forint
- Sajttorta – golgotagyümölcs – rózsabors 2190 forint
- Glutén – laktóz – cukormentes desszert 2290 forint
- Csokoládé pie – karamell ganache – fehér csokoládé 2190 forint
- Panna cotta – piros gyümölcsök 2190 forint
- Tiramisu & ristretto 2290 forint
- Világbéke 690 forint
- Sajtok & mostarda 3690 forint
5. Clarisse Étterem
A Gödöllő és Hatvan között, Turán, a Schossberger Zsigmond báró által építtetett, majd a 2000-es évekre majdnem megsemmisült kastély mára tökéletesen felújított épületében, a Small Luxury Hotel besorolású Botaniq Turai Kastélyban üzemel a fine dining stílusú Clarisse étterem. A patinás múltú impozáns épületben működő luxusétterem koncepciója a fenntartható, felelősségteljes gasztronómiai irányzatot képviseli. A fenntarthatóság jegyében a fine dining vonalat folyamatosan épülő saját ökológia gazdasága egészíti ki. A degusztációs menü kínálata a térség alapanyagaira, helyben termesztett és vadon termő növényekre, továbbá a környék erdeiben élő vadakra épül.
Clarisse menü 49 900 ft +borpárosítás 36 900 Ft
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
- Vaddisznó-borjú paté
- Tejsavós kenyér, füstölt
- vaj, szarvasgomba
- Körtés-zabpelyhes kenyér,
- vegán tökmag "vaj"
- Patak szint: Pisztráng
- Avar szint: gomba
- Cserje szint: kacsamáj
- Az erdő: szarvasgerinc a
- Az ég: körte
6. Sauska 48
A Sauska 48 kétséget kizáróan a legmagasabb gasztronómia minőséget prezentáló vendéglátóhely Villányban. Az étterem konyháját jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyha” fogalmát. A tehetséges séfnek köszönhetően a Sauska 48 magabiztosan teljesítő konyhával várja a vendégeket. Az étterem a vidéki magyar konyha kortárs irányzatát képviseli Bicsár Attila „finom” megoldásaival kiegészítve. Az étlap kínálata igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyagkínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Tokaji és villányi borok kísérik az étlapot.
5 fogásos kóstolómenü 24 600 forint + borpárosítással 32 100 forint
7 fogásos kóstolómenü 38 700 forint +borpárosítással 50 200 forint
- Kecskesajt 4 800 forint
- Marinált pisztráng, 5 500 forint
- Kacsamájterrine, 7 800 forint
- Hideg borjúsült, 6 200 forint
- Karfiolkrémleves, 4 200 forint
- Rétegezve sült sárgarépa, 5 400 forint
- Süllőfilé, medvehagymás burgonyakrém, 9 200 forint
- Kacsamell, polentaropogós, 7 800 forint
- Mangalicatarja, sváb schupfnudli, 8 700 forint
- Wagyu flank steak, 17 900 forint
- Túrógombóc, borjádi tejföl, 3 900 forint
- Répatorta, sajtkrém, gyömbérfagylalt, 3 900 forint
- Mogyoró mousse, 4 200 forint
- Sajtízelítő, 4 200 forint
7. Mór24
A 2020-ban megnyílt Mór24 véleményünk szerint még mindig Balatonfüred és a térség legjobb alternatív vendéglátóhelye. Az étterem Almás Edit és Albrecht Tamás tulajdonosok személyiségéből adódó diszkrét kommunikációjával és gasztronómiai értelemben nyitott gondolkodásmódjával, a progresszív, a balatoni klisékből kilépő látásmódjával hódít. Szűk, szezonális lehetőségekre építő kínálata, small plates és foodsharing élményt kínáló koncepciója, valamint az ételek minősége kiemelkedik a balatoni mezőnyből. A konyha bátran ötvözi a regionális alapanyagokat a világkonyhák ízvilágával. Az egység a fenntarthatóság jegyében széles natúrbor- és italkínálattal várja a vendégeit.
8. Kistücsök Food&Room
A több mint harmincéves, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia hazai térképére. A családi vállalkozásban működő étterem folyamatos megújuláson ment át az elmúlt években. 2022-től egészült ki a Food&Room koncepcióval, amely keretében 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel, valamint egy alapvetően hétvégenként működő gourmet éttermi elképzeléssel – a séfszobával, ahol látványkonyhán, a vendégek közelében készülnek az ételek – bővítették szolgáltatásaikat. A Kistücsök környékbeli alapanyagokkal és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik évtizedek óta.
- Zsenge zöldborsó friss vászolyi sajttal 2.990 forint
- Zöldborsó krémleves citrusos-mentás uborkával 2.490 forint
- Spárgás házimetélt friss spenóttal 4.590 forint
- Pontyfilé kapros vajtökkel 5.590 forint
- Epres spárga saláta házisonka forgácsokkal 2.990 forint
- Kapros vajtök leves 2.490 forint
- Tökéletes tojás fokhagymás spenóttal, rizottóval és Balaton-sajt ropogóssal 4.590 forint
- Borjúcomb zöldborsókkal 6.990 forint
- Mangalica gerinc hagymás törtbabbal, fehér spárgával 6.990 forint
9. Csopaki Resti by Laurel
A Csopaki Resti by Laurel a Laurel Budapest progresszív, fine dining stílusú örömkonyhája, az ország egyik legkisebb bisztróétterme a vasútállomáson található. Gasztronómiai koncepciójáért Mede Ádám, a Laurel étterem séfje felel, míg a Resti egyszemélyes konyháját a komoly budapesti fine dining konyhákon gyakorlatot szerzett fiatal Karácsony Bence séf viszi. A tíz férőhelyes lakásétterem hangulatú egység megnyitása Báthory Gergelynek, a Laurel tulajdonosának köszönhető.
Degusztációs Ebéd menü: 28.500 Ft + 15% Szervizdíj:
Degusztációs vacsora menü: 48.500 Ft + Borpárosítás: 28.000 Ft + Szervizdíj 15%
10. Botanica
A dánszentmikósi Hotel Botanica fine dining jegyeket mutató étterme a 2022-es Dining Guide egyik nagy felfedezettje. A Zsebők Ágota és Horváth Kristóf által létrehozott Botanica a mediterrán kastélyok hangulatát árasztja és a „small luxury hotel” kategóriába sorolható. Az otthonos eleganciát árasztó hotel éttermének konyháját a tehetséges Munk Tamás séf viszi, a koncepció igazodik a szállodai funkciókhoz. A csak foglalással, vacsoraidőben elérhető négyfogásos, gourmet felfogású degusztációs menü jó arányérzékkel ötvözi a haladó gondolkodású, kortárs vidéki konyhák és a fine dining elemeit. A francia alapokra és a séf természetközeli látásmódjára épített tányérok magas színvonalat képviselnek.
A 25-ös lista további szereplői:
- Morzsa – Pécs
- Ikon – Debrecen
- Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
- Kreinbacher Bortok – Somló
- La Mareda Étterem – Győs
- Rutin Gasztrolubickoló – Budaörs
- Szőlősi Kocsma – Balatonszőlős
- Vasüzlet – Balatonfüred
- Villa Kabala – Szigliget
- Avalon Ristorante – Miskolc
- Bistro Sparhelt – Szeged
- Újváros Bisztró – Szarvas
- Natura Hill (Zebegény)
- Casa Christa - Balatonszőlős