Pénzcentrum • 2023. május 26. 08:15
Nagyszüleink idejében nem ment ritkaságszámba, hogy a modernnek mondható öntöttvas és acél főzőedényeken túl a – még annak idején is – hagyományosnak számító cserépedényben készítették el kedvenc fogásaikat, különösen a gazdag raguleveseket vagy az ínycsiklandó káposztás ételeiket. Sokunknál porosodik a kamrában egy-egy ilyen leves-vagy káposztafőző kerámia, netalántán egy római tál, amit egyszerűen azért nem használunk, mert idegen az edény megjelenése számunkra, nem tudjuk, hogy kell benne az ételt megfőzni.
Manapság már remek ételeket készíthetünk üvegedényben (jénai tálak), sőt, különféle hőálló műanyagokat is használunk (pl. szilikon sütőformák), azonban a mi szemszögünkből jelenleg a klasszikus kerámiák az érdekesek, amelyek az elmúlt évtizedek során már-már feledésbe vesztek, ám mostanában kezdik újra a reneszánszukat élni. Sokan közülünk a míves fazekas termékeket már csak dekorációként rakjuk ki, azonban nem szabad megfeledkezzünk arról sem, hogy a csodaszép korondi és más mázaskerámiák vagy római tálak igenis alkalmasak a főzésre!
A Hellovidék most leránttotta a leplet az elfeledett magyar főzőedények használatáról: kipróbálták milyen ételeket és hogyan érdemes készíteni bennük és arra is keresték a választ, hogy valóban finomabb -e az így készült étel. A cikkben szó esik az olyan klasszikus edények használatáról, mint mázas kerámia káposztafőző, a levesfőző cserépedény, a római cseréptálak, natúr agyagfazekak, vagy éppen a savanyúságkészítő cserépedény. További részletek a cikkben.