ATV • 2022. november 29. 20:34
Egyik katasztrófa után a másik éri a vendéglátóipart: a Covid után a brutális inflációval és a rezsiárak emelkedésével kell megközdeni a szektornak. Szakértők szerint akár a vállalkozások fele is csődbe mehet – írja az ATV.
Az infláció és a rezsidrágulás nem kímél senkit, most a 122 éves budapesti Hauer cukrászda üzemeltetői kényszerültek végleg lehúzni a rolót. A vendéglátóipar kapta talán a legnagyobb ütést a Covid alatt, azonban a mostani válság még ennél is keményebb lehet a szektor számára. Az árakat sem tudják a végtelenségig emelni, így sokak valószínűleg képtelenek lesznek kigazdálkodni a megemelkedett költségeket.
Gerendai Károly szerint a szektor legnagyobb nehézsége a kiszámíthatatlanság. Szerinte legnehezebb helyzetben azok a kis- és családi vállalkozások vannak, amelyek már a Covid alatt felélték tartalékaikat. Ráadásul a Covidnál lehetett tudni, hogy egyszer véget ér a járvány, azonban a válság, és emiatt az éttermek nehéz helyzete sokáig elhúzódhat.