Pénzcentrum • 2022. október 13. 10:15
Az ígéretes hazai gasztroforradalmat pillanatok alatt földbedöngölték a válságok, sok étterem nem bírta el a bezárásokat, a munkaerőköltségek, az alapanyagok, végül az energiaárak növekedését, és úgy döntött inkább lehúzza a rolót: ideiglenesen vagy akár végleg. Már eddig is rengeteg kiváló vendéglátóhely adta fel a harcot, ám a szakemberek szerint majd csak januártól jön a valódi feketeleves és a tömeges bezárások. Összeszedtük, és térképre raktuk, a pandémia kitörése óta mely egységek zártak be Budapesten.
A Covid által már alaposan megcibált ágazat újabb, talán még nehezebb kihívások elé néz ezekben a hónapokban: a megemelkedő rezsiárak miatt rengeteg étterem, pizzéria, cukrászda, büfé kénytelen lehúzni a rolót átmenetileg, vagy akár ideiglenesen is. A lapunknak korábban nyilatkozó étteremlánc-tulajdonos elmondása szerint az utóbbi időben a rezsijük 300-400 százalékkal, alapanyagáraik 100-150 százalékkal emelkedtek, a munkaerőköltségek pedig megduplázódtak. De január elsején indul a kötelező adatszolgáltatás, ami újabb terheket ró a vállalkozásokra.
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint állami segítség nélkül nem tudnak túlélni a vendéglátóhelyek. Kovács László elmondása alapján nincs olyan üzleti modell, amellyel a tízszeres gázáremelkedést ki lehetne küszöbölni. Véleménye szerint a vendéglátóhelyek valószínűleg januártól fognak nagy számban bezárni. Ezt az esztendőt a többség még végig akarja csinálni, már csak azért is, mert a karácsonyi időszaktól még komoly bevételt remélnek a vendéglátósok. Január-februárban viszont eleve mindig visszaesik a kereslet.
Azonban már eddig is számos olyan étterem zárt be a fővárosba, melyek nagyon fognak hiányozni. Ezek nem csak turisztikai szempontból voltak fontosak, de a pár évvel ezelőtt megindult magyarországi gasztroforradalom állócsillagai is búcsúztak Amúgy a hazai vendéglátóhelyek az utolsó szép évükben, 2019-ben együttesen összesen 1500 milliárd forint árbevételt értek el, a forgalom volumene egy év alatt 6,9%-kal nőtt. A pandémia előtt óriási érdeklődés mutatkozott hazánkban a gasztronómia iránt: tódultak a jelentkezők a főzős vetélkedőkbe, szaporodtak a jobbnál jobb éttermek és a Michelin-csillagok, miközben a hazai szakemberek és a magyar gasztrokultúra egyre elismertebbé vált külföldön is. Ezt a lendületet törték meg a válságok, és egyelőre nem látszik a kiút.
Összeszedtük, térképre raktuk a fővárosban bezárt legfontosabb éttermeket:
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el, havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
- Olimpia
- Csalogány26
- KisBíró
- Galopp Majo Gyál
- Új Sipos,
- Baraka (2020)
- Tranzit
- Ételműhely Gourmet Kantin és Bár
- Őrház & Chill BBQ Tahitótfalu
- Terra - Gianni
- Funky Pho (2020)
- Le Poulet (2020)
- KNRDY (2020)
- Soul Food Budapest (2020)
- Aum Étterem (2020)
- Múzeum Kávéház és Étterem (2020)
- Kárpátia Étterem és Söröző (2020)
- Pesti Disznó (2020)
- Meat & Sauce- (2020)
- Fricska Gastropub (2021)
- Pipipont szendvicsbár
- Wekerle - csökkentett nyitvatartás
- Guri Serház Újbuda
- Up & Down
- Petrus - újranyitott
- Nudli Tésztakantin
- KicsiBécs
Lesz valaha egyensúly?
Összesen 25 millió forinttal több rezsiköltséget kell majd fizetnünk havonta a négy budapesti étteremnél.
Fel lehet úgy fogni a helyzetet, hogy dráma van és minden helyet be kell zárni. De szerintem még van esély arra, hogy megtaláljunk egyfajta nyugalmi állapotot. Mi még mindig nagyobb eséllyel fogjuk bírni ezt a versenyt, mint a családi kisvállalkozások - elemezte nemrég Gerendai Károly, Sziget-alapítót a vendéglátó-ipari portfóliója helyzetét egy rendezvényen.