HelloVidék • 2022. április 22. 08:14
A legelő állatokat hagyományosan április végén, Szent György-napján hajtják ki a magyar legelőkre – ennek az eseménynek igazi tavaszkezdő jelentősége van, színes hagyományait országszerte ünneplik, ám különösen a Hortobágyon tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Milyen hagyományok jellemzik a György-napi kihajtást, mit kell tudnunk a Hortobágy pásztorairól? Milyen ételek köthetőek a pásztorélethez, milyen jellegzetes alapanyagokat használat ők – sőt, használnak mind a mai napig? - a HelloVidék most ezeknek jár utána.
A mai cikkben elárulják, ki volt a legendás Sárkányölő Szent György, és hogy mi köze a szentnek a hortobágyi kihajtáshoz. Milyen ősi hagyományokra vezethető vissza ez a jeles alkalom, hogyan ünnepelte a nép régen és ma? Mik voltak a kihajtási ünnep gasztronómiai vonatkozásai? Mit kell tudnunk a bárány- és birkahúsról, milyen köret illik hozzájuk tavasszal? Mégis hogy kerül a tányérra a menta, ami az egész ételünket felpezsdíti, ízlelőbimbóinkat pedig egyenesen megbolondítja?
Ha tudni akarod, olvasd el a HelloVidék cikkét!