Mr. Lájk • 2017. július 21. 19:00
Közel száz recept versengett az ország Szerelemtortája címért, amit mindvégig nagy érdeklődés és figyelem kísért.
A Szerelemtortája címért folyó versenyben több mint kétezer szavazat érkezett a pályaművekre: a nyertes végül az Ezeregyéjszaka-torta lett, Posta Luca nyertes receptje szerint.
A cukrászati költemény piskótájában a mandula, a pisztácia és a fügelekvár íze dominál, némi fahéjjal és zöld kardamommal bolondítva, mascarpone-s krémjéből pedig nem hiányozhatott a narancsvirágvíz és a citromhéj sem. Kevesen tudnának ellenállni neki...
Hozzávalók (8 adagra):
A piskóta: 110 g finomliszt, 90 g mandula (őrölt, lehet mandulaliszt is), 2 db tojás (L-es), 150 g cukor, 75 g napraforgó olaj, 170 g joghurt, 10 g sütőpor, 60 g pisztácia (durvára tört), 1 teáskanál fahéj (őrölt), 1 teáskanál zöld kardamom (őrölt), 1 csipet szerecsendió (őrölt), 4 ek fügelekvár (kenéshez).
A krém: 400 g mascarpone, 100 g habtejszín, 70 g porcukor, 7 g zselatin, 12 teáskanál narancsvirágvíz, 1 citromból nyert citromhéj, 1 citromból nyert citromlé.
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Elkészítés:
A piskóta: A lisztet, mandulát, sütőport, pisztáciát és a fűszereket öntsük egy keverőtálba, és keverjük őket össze. A két tojást a cukorral és egy pici sóval verjük fel jó alaposan. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, majd a joghurtot és az olajat is. Keverjük addig, amíg homogén tésztát nem kapunk. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, majd a tésztánk felét adagoljuk bele (ha van még egy formánk, akkor a másik felét öntsük abba), és előmelegített sütőben 30-35 percig süssük 175 C-on. Amikor a piskóta kész, a formába tegyük a maradék masszát, és süssük ugyanúgy.
A krém: A mascarpone-t, a tejszínt és a porcukrot egy mixerrel alacsony fokozaton kezdjük el felverni. Közben folyamatosan öntsük hozzá a narancsvirágvizet. Érdemes közben kóstolgatni a krémet, hogy az ízlésünknek megfelelő aromát kapjunk. Adjuk hozzá a citrom levét és héját is, majd mikor egy szép kemény krémet kaptunk, adjuk hozzá az előkészített zselatint (adjunk hozzá annyi vizet, amennyi ellepi, és melegítsük fel, de ne túl forróra), és alaposan keverjük a krémbe. Tegyük hűtőbe legalább fél órára. Amikor a két piskótánk megsült és kihűlt, tegyük vissza az egyik lapot a tortaformába. Kenjük be fügelekvárral, és a krém kicsivel kevesebb, mint a felét oszlassuk el a piskótán, majd jöhet a következő lap. Járjunk el hasonlóképp ennél is. A tetejére tegyünk krémet, hagyjunk annyit, amivel később körbe tudjuk vonni a tortát. Díszítésképpen a torta tetejére pisztáciát, egész kardamomot és virágszirmokat (kék mályva, rózsa, narancsvirág) szórtam, még fügével díszítettem, amit egy kevés, ehető aranyporral hintettem meg.
(A pályázatot a Nosalty.hu receptoldal és a Randivonal.hu hirdette meg)