Megszabadul a főváros óriási szégyenfoltjától, de még nem tudni, mi lesz a helyén

Pénzcentrum2024. október 25. 20:04

Társadalmi egyeztetés kezdődik a Nagykörút megújításáról - közölte pénteken a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Modern, nagyvároshoz illő főúttá válhat a Nagykörút az elkövetkező években - írta a társaság a közleményében. A világ legforgalmasabb villamosvonalának is helyet adó útszakasz nemcsak a régi fényét nyerheti vissza, hanem olyan új funkciókkal egészülhet ki, mint például a biztonságosabb gyalogos- és kerékpárosközlekedés.

Ennek eredményeképpen a körút egy rendezett, XXI. századi belvárosi emblematikus főútként születhet újjá a Nyugati pályaudvar és a Boráros tér között. A fejlesztések célja, hogy a Nagykörút mentén is minőségi környezet jöjjön létre, ahol érdemes több időt tölteni, kikapcsolódni, vásárolni, sétálni és minden korosztályú, és tapasztalati szintű ember számára vonzóbb legyen kerékpározni - olvasható a BKK közleményében.

A Nagykörút fejlesztése kapcsán az egyik legnagyobb lépés a rendelkezésre álló közterület újraosztása volt, ami a kerékpársávok kijelölésével már 2020-ban megtörtént. Most a meglévő infrastruktúra fejlesztésére kerülhet sor, így az egyes közlekedők rendelkezésére álló tér és kapacitás nem változna a jelenlegi állapotokhoz képest - írták.

A projekt keretén belül rendezhetik a parkolási és rakodási viszonyokat, kényelmesebbé és biztonságosabbá válhat a gyalogos és kerékpáros közlekedés. A fejlesztésnek köszönhetően fizikailag elválasztott, kétoldali kerékpársávokat hoznak létre, emellett járdaszintre emelik a mellékutcák torkolatát. Ez a kialakítás nagyobb biztonságot nyújt az onnan érkező vagy oda bekanyarodó járműforgalommal szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A projekt részleteit a BKK oldalán lehet megismerni - részletezték. A beruházás előkészítése az Európai Unió társfinanszírozásával, a Területfejlesztési Operatív Program Plusz programnak köszönhetően valósulhat meg. A fejlesztés tervezése és a közlekedést érintő fejlesztés megvalósítása az uniós forrás rendelkezésre állása esetén kezdődhet meg. A fejlesztéssel kapcsolatos kérdőív november végéig tölthető ki a BKK honlapján, ahonnan egy papír alapú, postán elküldhető változat is letölthető. A társaság emellett utcafórumokat is tart a Nagykörút terein.

Címkék:
otthon, bkk, fejlesztés, térkép, projekt, főváros, gyalogos, tér, bkkinfo,